SC Heerenveen vernederd, AZ stunt tegen Heracles

De uitwedstrijd van AZ tegen Heracles was een waar spektakelstuk, terwijl FC Twente de derde zege op rij boekte.

Een bal.
Een bal. Foto: ANP XTRA/REMKO DE WAAL

Vitesse heeft in de subtop van de eredivisie prima zaken gedaan. Zaterdag rolde de ploeg, die de laatste tijd lastig tot scoren komt, sc Heerenveen met duidelijke cijfers op. Het werd uiteindelijk 3-0, een stand die recht deed aan het matige spel van de Friezen.

Die kregen geen echte kansen, terwijl Vitesse juist volop de mogelijkheid kreeg om te scoren. De eerste die dat daadwerkelijk deed was Denys Oliynyk, die van Milot Rashica een intikker voorgelegd kreeg. Kort voor en kort na rust trof Valeri Qazaishvili twee keer doel. Eerst rondde de Georgiër prima af op aangeven van Kosuke Ota, daarna mocht hij vanaf de strafschopstip aanleggen. Voor Vitesse was de overwinning een geruststelling; in de vorige vijf duels werden slechts vijf punten gesprokkeld.

Roda JC - FC Twente: 1-0

FC Twente neemt steeds meer afstand van de onderste plaatsen van de eredivisie. De club uit Enschede boekte zaterdagavond op bezoek bij Roda JC de derde zege op rij (1-0).

Chinedu Ede tekende in de 63e minuut voor het enige doelpunt van de wedstrijd. De Duitser trof doel na een prachtige pass van invaller Jeroen van der Lely.
FC Twente klom door de overwinning naar de dertiende plaats van de eredivisie. Roda JC volgt de club uit Enschede op een puntje.

Willem II - De Graafschap: 0-0

Willem II heeft zaterdagavond voor de derde keer op rij doelpuntloos gelijkgespeeld. De Tilburgers wisten hun kansen niet te benutten tegen De Graafschap: 0-0.
De bezoekers uit Doetinchem maakten geen moment aanspraak op de overwinning maar bleven wel knap overeind. Het puntje dat ze meenemen uit Tilburg betekent dat ze niet langer hekkensluiter zijn in de eredivisie. Op basis van doelsaldo staat De Graafschap nu boven SC Cambuur.

Heracles Almelo - AZ: 3-6

AZ heeft zaterdag ook de zesde wedstrijd van 2016 gewonnen. De equipe van trainer John van den Brom was in Almelo met liefst 6-3 te sterk voor Heracles. Die ploeg staat ondanks de nederlaag wel nog derde, maar ziet AZ tot op een punt komen.

AZ stond na een half uur al op een voorsprong van 3-0, na doelpunten van Vincent Janssen, Markus Henriksen (strafschop) en Joris van Overeem. Thomas Bruns bracht de spanning vlak voor rust terug door de 3-1 binnen te schieten. Na een uur leek Alireza Jahanbakhsh het duel te beslissen door voor 4-1 te zorgen, maar de toeschouwers zagen daarna nog vier doelpunten.

Mark-Jan Fledderus en Wout Weghorst brachten Heracles namelijk terug tot 4-3, maar het laatste woord was aan AZ. De Alkmaarders kwamen via een eigen doelpunt van Bruns en een kopbal van Ben Rienstra op 6-3. (ANP)