Einde seizoen voor shorttracker Sjinkie Knegt

Bij een val tijdens de wereldbekerfinale in Dordrecht liep Knegt drie gebroken ribben en een klein scheurtje in zijn lever op.

Knegt net na zijn val vrijdagavond.
Knegt net na zijn val vrijdagavond. Foto: Bas Czerwinski/ANP

Het shorttrackseizoen van regerend wereldkampioen shorttrack Sjinkie Knegt is voorbij na zijn ernstige val vrijdagavond. Bij de val tijdens de wereldbekerfinale in Dordrecht liep Knegt drie gebroken ribben en een klein scheurtje in zijn lever op.

De 26-jarige Knegt moet een aantal dagen voor observatie in het ziekenhuis verblijven, meldt het management van de sportman van het jaar. Hij zal zeker de komende weken niet kunnen sporten. Hij zal zijn wereldtitel hierdoor ook niet kunnen verdedigen tijdens de WK Shorttrack in Seoul begin volgende maand.

Het ongeluk gebeurde tijdens de aflossing. Bij een inhaalactie werd Knegt aangetikt door een Britse shorttracker, die de Fries vervolgens met zijn knie hard raakte op de borst en kin toen beiden de boarding in gleden. Tegen persbureau ANP zei bondscoach Jeroen Otter dat het een “Mike Tyson-achtige klap” was. Knegt werd eerst tien minuten op het ijs behandeld, voor hij met een zuurstofmasker werd afgevoerd.

Knegt was vorig jaar de tweede Nederlander die een wereldtitel shorttrack behaalde. Alleen Peter van der Velde, die in 1988 het overall-klassement won, ging hem voor. Vorig seizoen veroverde Knegt ook de Europese titel.