Eerste honkballer voor het leven geschorst na doping

De 26-jarige Mejia werd voor de derde keer betrapt op het gebruik van anabole steroïden.

Mejia tijdens een wedstrijd in april 2014. Sinds vorig jaar is hij geschorst.
Mejia tijdens een wedstrijd in april 2014. Sinds vorig jaar is hij geschorst. Foto: Anthony Gruppuso/USA TODAY Sports

Na een derde positieve test is er voor het eerst een honkballer voor het leven geschorst na doping: Jenrry Mejia, voormalige pitcher van de New York Mets. Dat maakte de organisatie achter de Amerikaanse Major Baseball League vrijdagavond bekend.

De 26-jarige Mejia werd betrapt op het gebruik van de anabole steroïde boldenon. Op het moment van de test zat Mejia een straf uit van 162 wedstrijden, opgelegd afgelopen zomer vanwege het gebruik van zowel boldenon als het gerelateerde stanozolol. In het voorjaar kreeg hij al een straf van tachtig wedstrijden voor gebruik van synthetische hormonen. De Mets hebben laten weten “zeer teleurgesteld” te zijn door de derde positieve test.

Uitzonderlijke straf

Door de schorsing mag Mejia niet meer uitkomen voor teams in de MLB. Ook clubs in onder meer Japan en Zuid-Korea zullen de schorsing uitvoeren. Wel is het mogelijk om in een aantal kleinere, regionale competities te spelen. Mejia staat momenteel onder contract bij een club in de Dominicaanse Republiek, Licey Tigers. Als hij twee jaar schorsing achter de rug heeft, kan hij nog wel om clementie vragen aan de MLB.

Volgens MLB.com is de levenslange straf zeer uitzonderlijk. De laatste keer dat deze werd opgelegd was voor gokken in 1989. In 1919 werden acht spelers van de White Sox uit de honkballeague gezet na het fixen van een wedstrijd.

De langste straf voor het gebruik van doping was tot nu toe 162 wedstrijden. Naast Mejia kreeg eerder ook homerunkoning Alex Rodriguez die straf opgelegd. Die heeft zijn straf inmiddels uitgezeten en is weer actief voor de New York Yankees.