ECB: geen extra geld nodig voor Griekse banken

Volgens Danièle Nouy is er geen extra stresstest nodig voor de Griekse banken, omdat deze vorig jaar nog is uitgevoerd.

Foto: ECB

Griekse banken hebben geen extra kapitaal nodig. Dat stelt de voorzitter van de Europese toezichthouder op de banken, Danièle Nouy, zaterdag in een interview met de Griekse krant Agora. De ECB, waar de toezichthouder onder valt, zette het interview online.

De Griekse banken staan momenteel onder druk op de financiële markten, door het uitblijven van een overeenkomst van de Griekse regering met de schuldeisers over een nieuwe tranche aan leningen. De voorzitter van de Griekse centrale bank waarschuwde woensdag nog voor een nieuwe economische crisis door het uitblijven van een deal. Dat zou voor meer slechte leningen kunnen zorgen op de balans van de Griekse banken.

Stress

Volgens Nouy is er geen extra stresstest nodig voor de Griekse banken, omdat deze vorig jaar nog is uitgevoerd. Naar aanleiding van die stresstest zorgden de Griekse banken al voor 14,4 miljard euro extra kapitaalbuffer. Volgens Nouy is dat voldoende:

“De uitgebreide test die we in 2015 hebben uitgevoerd was streng. De aannames voor het slechtste scenario waren voldoende conservatief, en daarom voldoende voor de huidige situatie.”

De toezichthouder stelt dat er daarom niet hoeft te worden gevreesd voor een bail-in van de aandeelhouders van de banken, die daardoor hun geld kwijt zouden zijn.

“Al is de beste garantie tegen een herkapitalisatie een herstel van de groei, door het volledige programma uit te voeren en door goed om te gaan met slecht presterende leningen.”

Slechte leningen

De portefeuilles met slechte leningen zijn volgens Nouy voor de gehele bankensector in de eurozone momenteel wel een “prioriteit”, net als de lage winstmarges voor banken door de lage marktrente.

“Onze hoogste toezichtprioriteit voor dit jaar is dan ook dat banken hun verdienmodellen tegen het licht houden, om ervoor te zorgen dat ze bestendig opereren.

De meeste Europese banken leverden afgelopen week flink in op de beurzen. De index van Europese banken stond vrijdagavond bijna 6 procent lager dan een week eerder.