Dodental beving Taiwan boven de honderd

De meeste lichamen, 116, werden uit een volledige ingestorte flat van zestien verdiepingen gehaald.

Foto: Johnson Lai/AP

Het dodental van de aardbeving in de Taiwanese stad Tainan precies een week geleden is opgelopen tot 116. Nog een persoon wordt vermist, meldt persbureau AP op basis van de Taiwanese autoriteiten.

Update 16:53: Het dodental van de aardbeving in Tainan is opgelopen tot 116. De reddingswerkzaamheden zijn inmiddels ook gestaakt. De autoriteiten gaan ervan uit dat er niemand meer onder het puin ligt, zei de burgemeester van de stad zaterdag.

De meeste lichamen, 114, werden uit een volledige ingestorte flat van zestien verdiepingen gehaald. Op beelden na de aardbeving was te zien dat de tussenruimtes van het gebouw waren gevuld met tinnen conservenblikken.

De Taiwanese regering verdenkt inmiddels een voormalige bestuurder van het bouwbedrijf en twee architecten van dood door nalatigheid. Andere gebouwen van dezelfde bouwers worden extra geïnspecteerd.

Taiwan wordt regelmatig opgeschrikt door aardbevingen. Taiwan ligt, net als Japan, in de zogeheten Ring van Vuur, het gebied in de Stille Oceaan waar verschillende tektonische platen op elkaar botsen. Sinds 1999, toen een aardbeving aan 2.400 mensen het leven kostte, zijn de bouwverordeningen flink aangescherpt. Nieuwe gebouwen moeten nu een schok met een kracht van 8 kunnen doorstaan. Hierdoor is sindsdien het aantal slachtoffers bij bevingen beperkt gebleven. Het ingestorte flatgebouw dateert van 1989.

Bekijk beelden van het ingestorte gebouw, gemaakt met een drone: