Deutsche Bank koopt obligaties terug na turbulente beursweek

Duitslands grootste bank probeert met drastische maatregelen het vertrouwen van beleggers terug te winnen.

Deutsche Bank uit de gratie bij beleggers
Deutsche Bank uit de gratie bij beleggers

De financiële positie van Deutsche Bank is ijzersterk, zei de Britse topman John Cryan deze week, nadat het aandeel in een vrije val terecht kwam. Om dat te bewijzen, koopt de grootste bank van Duitsland (98.000 werknemers) voor meer dan 5 miljard euro aan eigen obligaties terug. Dat kan dankzij de „sterke kaspositie”, aldus de bank in een toelichting.

Het aandeel Deutsche Bank is uit de gratie op de beurs sinds het bedrijf eind vorige maand een jaarverlies van 6,8 miljard euro moest melden. Sinds begin dit jaar verloor het aandeel 41 procent van zijn waarde. Daarmee deed Deutsche Bank het nog slechter dan de Europese bankensector als geheel, die 25 procent beurswaarde verloor sinds 1 januari. Beleggers vrezen dat banken linksom of rechtsom last krijgen van de lage olieprijs, de economische neergang in China, negatieve rentes en grote beleggers die hun kapitaal terugtrekken.

Deutsche Bank koopt de eigen obligaties op de beurs. Daar zijn ze inmiddels minder waard dan de prijs waarvoor ze zijn uitgegeven, waardoor iedere teruggekochte obligatie direct winst oplevert voor de bank. Tegelijkertijd verlaagt de bank zijn schulden. Zie het maar als optimaal „gebruik van de marktomstandigheden”, aldus financieel directeur Marcus Schenck in een verklaring op de website van de bank.

De inkoopactie van vrijdag bracht Deutsche een dagwinst van 10 procent. Maar de zorgen bij beleggers blijven. Wanneer kan de bank weer dividend uitkeren? Kan de bank de couponrentes op al zijn uitstaande obligaties nog betalen?

De koersen van de meest riskante obligaties die Deutsche Bank heeft uitstaan daalden deze week nog veel harder dan de beurskoers van de bank zelf, nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s ze donderdag stevig afwaardeerde.

John Cryan is sinds hij vorig jaar aantrad bij Deutsche Bank vooral bezig met puinruimen. Hij schrapte het dividend en nam maatregelen om de kapitaalspositie van de bank te verbeteren. De bank leed grote verliezen op het begeleiden van fusies en overnames en werd achtervolgd door schandalen en financiële tegenvallers. In april vorig jaar kreeg de bank de hoogste boete (2,3 miljard euro) van alle banken die zijn beboet voor fraude met de Libor-rente. Ook wordt de bank verdacht van betrokkenheid bij een groot fraudeschandaal met wisselkoersen.