Goud voor Nederland op ploegenachtervolging

Eerder op de dag haalde Kjeld Nuis brons op de 1000 meter.

Archiefbeeld van Ireen Wüst.
Archiefbeeld van Ireen Wüst. Foto ANP/JERRY LAMPEN

Op de WK Afstanden in Kolomna heeft de Nederlandse delegatie gezegevierd op de ploegenachtervolging bij de vrouwen. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong waren met een tijd 2.58.12 goed voor de gouden medaille. Regerend kampioen Japan werd tweede (2.58,31) en Rusland derde (3.02,61).

Het is de vierde wereldtitel die de vrouwenploeg, met dit seizoen voor het eerst Wüst in de gelederen, op dit onderdeel heeft behaald.

500 meter vrouwen: geen medailles

Bij de 500 meter voor vrouwen die eerder op de dag werd verreden, greep de Nederlandse delegatie net naast het podium. Jorien Ter Mors eindigde na de tweede rit met een tijd van 37,90 in het klassement als vierde. De Zuid-Koreanse Lee Sang-Wha (37,43) ging er met de wereldtitel vandoor.

Tijdens de eerste 500 meter eindigde Ter Mors als vierde, met een tijd van 37,82. Dat was 0,4 seconden trager dan Sang-hwa, die ook toen al als eerste finishte. Margot Boer en Janine Smit eindigen op een veertiende en achttiende plek met tijden van 38,30 en 38,69.

1000 meter mannen: brons voor Nuis

Kjeld Nuis is bij de 1000 meter als derde geëindigd. Tijdens de twaalfde en laatste rit was hij met 1.08,47 niet snel genoeg voor de Russische Pavel Koelizjnikov, die dankzij een tijd van 1.08,33 de eerste plek veroverde. Zilver was er voor Denis Joeskov, die finishte met 1.08,43. Kai Verbij eindigde op de zevende plek met een tijd van 1.09,13 en olympisch titelhouder Stefan Groothuis was goed voor de veertiende positie (1.09,71).

Voor Nuis is de derde plek een teleurstelling, zo laat hij aan persbureau ANP weten:

“Dit doet pijn, zeker. Het is hier een gekkenhuis als de Russen aan de start verschijnen. Ik dacht: kom maar op. Ik voelde me heel strijdlustig in het hol van de leeuw.”

De bronzen plak is de tweede medaille voor Nuis dit weekend: op vrijdag haalde hij zilver op de 1500 meter. Toen ging Joeskov er met het goud vandoor.

Eerder op zaterdag werd de 5000 meter verreden, waarbij Sven Kramer met een miniem verschil won van Jorrit Bergsma.