Al-Shabaab achter ‘mislukte aanslag’ vliegveld Mogadishu

De beweging spreekt van een mislukte aanslag en kondigt meer aanslagen aan.

De explosie sloeg een gat in de romp van de Airbus.
De explosie sloeg een gat in de romp van de Airbus. Foto AP Photo

De aanslag van 2 februari op een passagiersvliegtuig bij het vliegveld van de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgeëist door Al-Shabaab. De streng-islamitische beweging zegt in een verklaring dat de aanslag een vergelding was voor operaties van westerse inlichtingendiensten in de regio. Agenten die voor deze diensten werkten en aan boord zaten, waren het doelwit.

De bom aan boord van de Airbus 321 ging af kort nadat het vliegtuig was opgestegen. De explosie sloeg een gat in de romp waardoor een persoon - vermoedelijk de dader - naar buiten werd gezogen. De piloot maakte rechtsomkeert en kon een noodlanding maken op het vliegveld van Mogadishu. Was de bom op een grotere hoogte afgegaan, had waarschijnlijk niemand van de 74 inzittenden (onder wie de Somalische vice-ambassadeur bij de VN) de aanslag overleefd.

Direct na de aanslag verklaarden de autoriteiten al dat Al-Shabaab achter de aanslag zat. De beweging strijdt al jaren tegen het centrale gezag in Mogadishu voor een eigen islamitische staat. In de verklaring spreekt Al-Shabaab van een mislukte aanslag en kondigt de groepering meer aanvallen aan.