5.000 zwangere vrouwen in Colombia besmet met zika

In het land zijn 31.555 mensen besmet met het virus, onder wie ruim vijfduizend zwangere vrouwen.

Een denguemug in Colombia.
Een denguemug in Colombia. Foto Fernando Vergara / AP

Meer dan vijfduizend zwangere Colombiaanse vrouwen zijn besmet het zikavirus, meldt Reuters op basis van de gezondheidsautoriteiten. De ziekte verspreidt zich snel: in Colombia zouden op dit moment 31.555 mensen besmet zijn met het virus.

Het aantal besmettingen ligt bijna een kwart hoger dan een week geleden, meldt het ANP. Onder zwangere vrouwen is dat zelfs bijna zestig procent.

Driekwart van de geïnfecteerden merkt niets van de besmetting. Anderen krijgen griepachtige verschijnselen, met lichte koorts, hoofd- en spierpijn en soms huiduitslag en ontstoken ogen. De klachten gaan meestal na een paar dagen tot een week vanzelf weer over.

Verband zikavirus en baby’s met microcefalie niet zeker

In Brazilië zijn er sinds de uitbraak in 2015 twintig keer zoveel baby’s met microcefalie gezien, meldde de New England Journal of Medicine op 13 januari 2016. Microcefalie is een verschrompeling van de hersenen waarbij het hoofd veel kleiner is dan normaal. Deze kinderen lopen een groot risico op een blijvende verstandelijke handicap.

Maar er zijn veel onzekerheden. Sinds begin 2015 zijn er in Brazilië 404 baby’s geboren waarvan zeker is dat ze microcefalie hebben, of andere hersenafwijkingen die door een infectie veroorzaakt kunnen worden. Bij slechts 17 van hen is er een verband gelegd met zikavirus.

Wat is het zikavirus? Waar zijn er mensen besmet door zikamuggen? En wat zijn de symptomen? In onderstaande slideshow zie je het in onze infographics

Twintig zikagevallen in Nederland

Het aantal mensen dat in Nederland is besmet met het zikavirus is opgelopen tot twintig. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om met een arts te overleggen als ze naar zikagebied willen reizen. Voor anderen is het ziekterisico door zika niet wezenlijk verhoogd. In Spanje is bij zeven personen het zikavirus is vastgesteld. In China is ook een eerste zikageval vastgesteld.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep de internationale noodsituatie uit vanwege de uitbraak van het virus. Inmiddels zijn dertig landen, voornamelijk in Zuid-Amerika, getroffen door de zikaepidemie, maar ook Afrika en Azië kunnen hard geraakt worden door een mogelijke uitbraak.