Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een rustige etage in hartje Rotterdam.

Huis: Het appartement van architect/stedenbouwkundige David Dooghe (35) is op de derde verdieping van een honderd jaar oud pand in Rotterdam. Het werd voor het laatst in de jaren tachtig verbouwd. Toen hij het in 2009 kocht, sloopte hij allereerst „vrijwel elke muur die erin zat”. Alleen de dragende muren bleven staan. Wat eerst een donkere etage was met allemaal kamers, veranderde zo in één grote, lichte ruimte.

Rust: Links is de keuken en eethoek, rechts de zitkamer; alles verbonden door de multiplex vloer. Die loopt door in de tafel, de banken en het keukenblok, zo naar het dakterras buiten. „Het is mooi en stevig materiaal. Aan de zijkant zie je de laagjes hout waaruit het is opgebouwd. Die lijnen sluiten op elkaar aan; een precisiewerkje van de timmerman.” Verder gebruikte Dooghe witte vlakken (keuken, tafelblad, muur, plafond) en metaal (tafelpoten, lamp, ophanging keukenkastje) voor zijn interieur. „Zo heb ik rust gecreëerd.” Hij heeft niet veel spullen: „Nee, ook geen tv. Films projecteer ik op de muur.” Er staat een Eames kuipstoel, de oranje bank van ontwerper Kho Liang Ie, en „dat blauwe ding” achterin op de grond is een maquette van een vliegmachine van de Antwerpse beeldhouwer Panamarenko. De foto is van de Rotterdamse fotograaf Madison. „De persoon kijkt weg en is daardoor niet te aanwezig. Mooi voor een stil interieur.”

Van Ikea: „De keukenkastjes, inclusief frontjes.”

Bij brand meenemen: „Mijn servies. Ik kocht het op een rommelmarkt, en het is de vondst van de eeuw.”

Lenny Gerdes