‘Zeldzame’ zaterdag de dertiende

Gelukkig is het geen vrijdag. Dan was het vandaag vrijdag de dertiende geweest. Dan viel je in een plas, stapte je in de poep, verloor je honderd euro of was er ander gedoe. Tenminste, dat denken sommige mensen. Dat vrijdag de dertiende ongeluk brengt. Op zaterdag de dertiende is er natuurlijk nooit iets aan de hand.

Zou het echt uitmaken? Er moet nou eenmaal elke maand één dag de dertiende zijn. Dat kan een zaterdag zijn zoals nu, maar even goed een zon- of donderdag. Eigenlijk is het simpel: er zijn zeven dagen. De kans dat 13 op een vrijdag valt is dus 1 op 7. En de kans dat 13 op een van die andere dagen valt is ook steeds 1 op 7.

Of niet helemaal? Want: een kalender is een ingewikkeld ding. De maanden zijn niet even lang en er zijn schrikkeljaren. In de loop van de tijd verspringen de dagen dus, als je ze naast de lijst met data (zoals 13 februari) legt. En daarmee verschuiven ook de kansen – een piepklein beetje.

Je ziet het ook als je alle kalenders maakt die er zijn. Dus: van een gewoon jaar dat begint op maandag, en van een schrikkeljaar dat begint op maandag. Van een gewoon jaar dat begint op dinsdag, en van een schrikkeljaar dat begint op dinsdag. En zo verder. Dat geeft veertien kalenders.

Daarna is het een kwestie van tellen. Wat blijkt? De kans dat de dertiende op een vrijdag valt, is het grootst van allemaal. Oké, het scheelt haast niks met de andere dagen. Maar toch.

En de kans dat de dertiende op een zaterdag valt? Die is juist het kleinst (met donderdag). Alweer scheelt het bijna niks, maar: het maakt vandaag toch een beetje bijzonder.