Economie

Nieuwe virtualrealitybril Google heeft geen andere apparatuur nodig

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Google ontwikkelt een nieuwe virtualrealitybril die geen aansluiting nodig heeft op een laptop, smartphone of spelcomputer. Dat zou dan de eerste zijn op de steeds voller wordende VR-markt die kan werken zonder andere apparaten, meldt The Wall Street Journal.

Volgens bronnen van de zakenkrant wordt de headset uitgerust met een scherm, krachtige processors en naar buiten gerichte camera’s. Er komen chips in van de startup Movidius die via de camera’s de bewegingen van het hoofd van de gebruiker registreert.

De onlangs aangestelde virtual reality-baas Clay Bavor wilde op een conferentie eerder deze week nog weinig los laten over de nieuwe VR-bril, maar hintte er wel op dat hij nog dit jaar op de markt komt:

“Since the beginning we’ve been about making VR available for everyone. We’ll have some more to share later in the year.”

Daarbij heeft Google concurrentie van de Oculus Drift van Facebook die volgende maand al op de markt komt, maar moet worden aangesloten op een PC. Ook HTC en Sony komen dit jaar met een eigen bril, maar ook die hebben daar een PC of spelcomputer bij nodig. En de virtual realitybril van Samsung werkt op smartphones.

Tot nu toe had Google alleen de twintig dollar kostende Cardboard, gemaakt van karton en met een paar lenzen die van vrijwel elke smartphone een VR-bril kan maken.

Uber wil miljoenenschikking treffen in zaak over ‘safe rides’

Uber is bereid om een schikking van 28,5 miljoen dollar te treffen in een rechtszaak over de veiligheidstoeslag die het klanten in rekening brengt. Ook past het taxibedrijf advertenties aan die veilige ritten claimen, schrijft The Financial Times.

In een massa-claim eisen gebruikers van Uber de betaling van de ‘safe ride fee’ terug, omdat die misleidend zou zijn. Als het daadwerkelijk tot een schikking komt, gaat het om alle 25 miljoen passagiers die gebruik hebben gemaakt van Uber tussen 1 januari 2013 en 1 januari 2016.

De term ‘safe rides fee’ wordt vervangen door ‘booking fee’ en in advertenties worden geen slogans meer gebruikt als ‘the safest ride on the road’ en ‘gold standard background checks’.

Uber heeft altijd beweerd dat hun veiligheidschecks de beste zijn in de hele sector en dat de toeslag gebruikt wordt voor de training van chauffeurs, achtergrondcontroles en voertuiginspecties. Maar de taxidienst maakt die claims volgens de eisers niet waar. Zo zouden er bijvoorbeeld geen vingerafdrukken worden afgenomen van de chauffeurs.

Mannen blijven tampons belasten als luxegoederen

In veertig Amerikaanse staten worden tampons en andere hygiënische vrouwenproducten belast als luxe goederen. In een oplaaiend debat daarover wordt dat volgens Quartz verklaard doordat de wetgevingsorganen door mannen worden gedomineerd.

Dat bleek deze week nog maar eens in Utah waar de zogeheten ‘Hygiene Tax Act’ die tampons, maandverband en andere hygiënische producten zou vrijstellen van belasting, door een uitsluitend uit mannen bestaande commissie met 8-3 is weggestemd.

De Democrate Susan Duckworth die het wetsvoorstel deed, had er van tevoren al weinig vertrouwen in en bleek daar achteraf dus gelijk in te hebben:

“I’m going into an all-male committee, and I just don’t believe they’re going to have much sympathy.”

De argumenten dat 49 procent van de bevolking van Utah uit vrouwen bestaat en dat het niet om uitsluitend vrouwelijk hygiënische producten gaat, maakten weinig indruk.