16 jaar voor Utrechtse serieverkrachter

De Utrechtse serieverkrachter Gerard T. heeft vrijdag van de meervoudige kamer in Utrecht de maximale celstraf gekregen van 16 jaar. De rechters achten T. schuldig aan vier verkrachtingen, gepleegd in 1995 en 2001.

Vanwege een groot aantal strafverzwarende factoren – de jonge leeftijd van de slachtoffers, het buitensporige geweld, vrijheidsbeneming en meermaals verkrachten – vindt de rechtbank alleen de hoogst mogelijke straf passend.

T. heeft volgens de rechter met een „onvoorstelbare bruutheid gehandeld” en „de lichamelijk integriteit van de slachtoffers volledig miskend”. Ook laat de rechter meewegen dat T. gebruik maakte van zijn zwijgrecht. Daarmee stelt hij zijn eigenbelang nog steeds boven dat van zijn slachtoffers, aldus de rechter.

T. was in de jaren negentig actief in en rond Utrecht. Zes jonge vrouwen werden verkracht en twaalf anderen werden aangerand. T. stond in januari terecht voor vier van die verkrachtingen. In de andere zaken was er niet voldoende bewijs tegen hem of de zaken waren verjaard.