‘Utrechtse serieverkrachter’ krijgt maximale straf van 16 jaar

De rechters achten alle vier de verkrachtingen onomstotelijk bewezen.

Protest tegen de serieverkrachter in een tunnel bij De Uithof, Utrecht, 2002.
Protest tegen de serieverkrachter in een tunnel bij De Uithof, Utrecht, 2002.

Gerard T, verdachte in de Utrechtse serieverkrachtingszaak, heeft vrijdag de maximale celstraf van 16 jaar gekregen van de meervoudige kamer in Utrecht. De rechters achten T. schuldig aan vier verkrachtingen, gepleegd in 1995 en 2001.

Vanwege een groot aantal strafverzwarende factoren - de jonge leeftijd van de slachtoffers, het buitensporige geweld, vrijheidsbeneming en meermaals verkrachten - vindt de rechtbank alleen de hoogst mogelijke straf passend. De rechter zei “ernstig geschokt” te zijn door de feiten, en noemt het een verregaande inbreuk op de rechtsorde.

T. heeft volgens de rechter met een “onvoorstelbare bruutheid gehandeld” en “de lichamelijk integriteit van de slachtoffers volledig miskend”.

“Hij heeft hen - sommigen nog maar 16 jaar oud - hun onbevangen leven afgenomen.”

Ook laat de rechter de proceshouding van T. meewegen. Door gebruik te maken van zijn zwijgrecht, stelt T. zijn eigenbelang nog steeds ver boven dat van zijn slachtoffers, zegt hij. Doordat T. niet mee wilde werken aan een persoonlijkheidsonderzoek kon niet vastgesteld worden of hij toerekeningsvatbaar was. De rechter kan daarom geen tbs opleggen.

Dna-vervuiling

Het verweer van de T. - dat de gevonden dna-sporen vervuild zouden zijn - vindt de rechter “volstrekt onaannemelijk”. Dat zou betekenen dat vier verschillende sporen, van vier verschillende plekken, allemaal vervuild zouden zijn met dna van T. Te toevallig, vindt de rechter.

De Utrechtse serieverkrachter was in de jaren 90 actief in en rond Utrecht en zorgde toen voor grote onrust. Zes jonge vrouwen werden verkracht en twaalf anderen werden aangerand. T. stond afgelopen januari terecht voor vier van die verkrachtingen, gepleegd in 1995 en 2001. In de andere zaken was er niet voldoende bewijs tegen hem of de zaken waren verjaard.

Voor het Openbaar Ministerie (OM) staat vast dat T. de dader is, zo bleek tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Zijn spermasporen zijn gevonden op de slachtoffers, hun kleding en ondergoed. En de verkrachtingen lijken zoveel op elkaar dat er geen twijfel mogelijk is dat het om dezelfde dader gaat, vond het OM. De dader greep alleen fietsende vrouwen van achteren vast en bracht ze onder bedreiging naar een afgelegen plek.

Het OM eiste eerder een maximale straf van 16 jaar vanwege het buitensporige geweld van de verkrachtingen. Ook de jonge leeftijd van de slachtoffers –respectievelijk 27, 16, 28 en 16 jaar oud- de vernederende setting en het zwijgen van de verdachte T. speelden mee in de eis.

T. werd in juli 2014 gearresteerd op basis van een dna-match. Eerder dat jaar was hij veroordeeld voor een fietsendiefstal waarbij hij zijn dna moest afstaan. Dat kwam overeen met de sporen op het lichaam van verschillende slachtoffers. Het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter heeft bijna twintig jaar geduurd.