Vijf blauwhelmen gedood, dertig gewonden in Mali

Nederlandse militairen die aanwezig waren op de VN-basis bleven ongedeerd.

VN-soldaten patrouilleren bij het vliegveld van Timboektoe.
VN-soldaten patrouilleren bij het vliegveld van Timboektoe. Foto: Sébastien Rieussec / AFP

Vijf militairen van de VN-vredesmacht zijn vrijdag omgekomen bij mortiervuur en een autobom in Kidal in het noorden van Mali. Dertig anderen raakten gewond, zo meldt Reuters. Waarschijnlijk zitten moslimextremisten achter de aanval op de VN-basis.

Volgens Olivier Salgado, woordvoerder van de VN-missie MINUSMA, werden acht mortiergranaten op de basis afgevuurd. Drie van de vijf doden zijn afkomstig uit Guinee, van de overige doden en gewonden is de identiteit nog niet bekend.

Op het moment van de aanval was ook een aantal Nederlandse militairen op de basis. Zij bleven ongedeerd. Wel liep een Nederlandse Chinook-transporthelikopter lichte beschadigingen op door de explosies.

Aanslag eerder op de dag

Eerder op de dag kwamen drie Malinese militairen om en nog eens drie raakten gewond toen hun konvooi werd aangevallen tussen Timboektoe en Goundam. Het is nog niet duidelijk wie er achter deze aanslag zitten.

Instabiele regio

Kidal ligt afgelegen in het noordoosten van Mali, circa 1.200 kilometer van de hoofdstad Bamako en bijna 300 kilometer ten noordoosten van Gao. De regio is instabiel en er zijn meerdere islamitische terreurgroepen actief. De afgelopen maanden zijn VN-bases er meerdere malen het doelwit geweest van aanslagen.

De VN-missie MINUSMA is een poging van de VN om een einde te maken aan het geweld in de regio dat oplaaide nadat moslimextremisten in 2012 het noorden van Mali bezetten. Door een interventie onder leiding van Frankrijk konden militanten uit belangrijke steden worden verdreven, maar sindsdien proberen zij met aanvallen terrein terug te winnen.