Terugkijken: de vervreemdende albumpresentatie van Kanye

Een lange luistersessie met modellen en een game met zijn overleden moeder: Kanye lanceert zijn album.

Modellen gekleed in de nieuwe collectie Yeezy Season 3.
Modellen gekleed in de nieuwe collectie Yeezy Season 3. Foto Bruce Barton / AP

Krakend prikt Kanye West zijn laptop in de mengtafel en drukt op play. De albumpresentatie, modeshow en luistersessie van het nieuwe album The Life of Pablo is begonnen. In een uitverkocht Madison Square Garden, tijdens de New York Fashion Week. Via Tidal keken 20 miljoen mensen mee, zegt de streamingdienst.

Middenin de zaal staan verhoogde podia, bedekt met grote doeken. Daaronder tientallen modellen die kleding dragen van Yeezy Season 3, de kledinglijn die Kanye ontwierp voor Adidas. Op de vloer staan er nog eens tientallen. Veel doen de modellen niet. Ze staan voornamelijk stil. Zo nu en dan steekt een van hen een sigaret op, of gaat even zitten. Sommigen wiebelen wat met hun armen en benen om de bloedcirculatie op gang te houden.

Op de tribunes zit Lamar Odom. De voormalige basketbalster was niet meer in de openbaarheid verschenen sinds oktober, toen hij na cocaïnegebruik buiten bewustzijn uit een bordeel in Nevada werd gehaald, schrijft persbureau Reuters. Odom is de echtgenoot van Khloe Kardashian, de zus van Kanye’s vrouw Kim. Ook North West, de dochter van Kanye en Kim, is erbij.

Twitter avatar kanyewest KANYE WEST Father Stretch My Hands…. I cried writing this.  I love my Dad https://t.co/bkbNnU0BEH

Tijdens de show presenteert Kanye West ook zijn concept voor een game met de titel Only One. In het spel reist zijn overleden moeder door de hemelpoorten. Op de teaser die in de zaal wordt vertoond, reageert het publiek naar Wests smaak te mat.

“Dit is niet eenvoudig om te doen, man. Ik stel voor dat we dit nog een keer afspelen. Het idee is: mijn moeder reist door de hemelpoort. Dit was moeilijk om te maken, man.”

De tweede keer reageert de zaal een stuk enthousiaster. Dit tot tevredenheid van Kanye: “Thanks.”

Kijk de show hier terug via Tidal.

Screenshot Tidal.com

Screenshot Tidal.com