Mondiale schaatsbond wil hervormen: WK afstanden en allround eens per twee jaar

De technische commissie van de internationale schaatsunie (ISU) wil de WK afstanden vanaf seizoen 2017-2018 om het jaar gaan programmeren. De wereldtitelstrijd vindt nu nog elke winter plaats, met uitzondering van het olympische jaar. Dit wijzigingsvoorstel behoort volgens de website schaatsen.nl tot een pakket van maatregelen die ertoe moeten leiden dat de schaatskalender overzichtelijker en minder vol wordt. Tijdens het zomercongres van de ISU in Kroatië (6-10 juni) mogen de lidstaten stemmen over de hervormingsplannen. De Nederlandse schaatsbond KNSB is gematigd tevreden over de voorstellen. In het gewijzigde schema wil de ISU de WK afstanden in de jaren voor de Winterspelen en erna houden. De zware 10.000 meter, die nu nog op de eerste dag wordt verreden, wordt in de plannen verschoven naar de derde dag. De nieuwe teamsprint wordt wat de ISU betreft vanaf 2019 aan de WK afstanden toegevoegd. In de jaren zonder WK afstanden wil de ISU de WK's allround en sprint gaan houden, ook in de olympische winters. Daarbij worden beide toernooien, die nu nog jaarlijks worden afgewerkt, samengevoegd tot één tweejaarlijks evenement van drie dagen op dezelfde locatie. De EK allround blijft in de plannen voortbestaan als grote vierkamp, dus met de tien kilometer bij de mannen en de vijf kilometer bij de vrouwen. (ANP)