Oppositieleider Rusland opgepakt ‘vanwege wapenbezit’

Jasjin was op de terugweg van een bezoek aan Grozny, voor een kritisch onderzoek naar de Tsjetsjeense leider Kadyrov.

Foto: Twitter

De Russische oppositieleider Ilja Jasjin is vrijdag aangehouden op de snelweg omdat hij een vuurwapen bij zich zou hebben. Hij was op dat moment op de terugweg van een bezoek aan Grozny, voor een kritisch onderzoek naar de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov.

Jasjin zette zelf foto’s op Twitter van zijn arrestatie:

Twitter avatar IlyaYashin Илья Яшин Ничего незаконного в моей машине не нашли. Изъяли пару докладов “Путин.Война”, хотя явно искали доклад про Кадырова. https://t.co/nJkBBr0VnP

Er zouden uiteindelijk geen vuurwapens zijn aangetroffen. Jasjin schrijft te vermoeden dat de politie op zoek was naar een exemplaar van het rapport. Mogelijk wil de Russische regering Jasjin ook gewoon onder druk zetten, zegt NRC-correspondent Steven Derix:

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Politicus Ilja Jasjin (oppositie) omsingeld door politie. Er zou een ‘vuurwapen’ in zijn auto liggen.
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Jasjin telefonisch tegen tv-zender @tvrain: ‘Ze zoeken geen vuurwapen, ze zoeken het rapport over Kadyrov’.
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Russische politie zei volgens politicus Jasjin dat er informatie was over een vuurwapen in zijn kofferbak. ‘Of anders een dode prostituee.’

De door Poetin gesteunde Kadyrov bedreigde de afgelopen weken verschillende malen Russische oppositieleiders. Ruim een jaar geleden werd oppositieleider Boris Nemtsov in het centrum van Moskou doodgeschoten. Hoofdverdachte Zaoer Dadajev diende in de elite-eenheid van de Tsjetsjeense president.

Tijdens de verkiezingen vorig jaar volgde Derix Jasjin tijdens een verkiezingsbijeenkomst: In Rusland mag je stemmen op Poetin of Poetin. Behalve in Kostroma.