Ruim een kwart meer files in 2015 en meer verspreid

Het reistijdverlies steeg in 2015 met maar liefst 22,3 procent naar 55,6 miljoen uur.

File op de A20 bij Rotterdam.
File op de A20 bij Rotterdam. Foto Robin Utrecht / ANP

Het aantal files is in 2015 flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder, maar ze zijn meer verdeeld over het wegennet. Ook zijn Nederlanders een paar procent meer gaan rijden. Dat staat in de Publieksrapportage Rijkswegennet dat minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Afgelopen jaar telde 10,2 miljoen kilometerminuten (iedere minuut dat een kilometer file stond). Dat is maar liefst 26,8 procent meer dan in 2014 (8,1 miljoen kilometerminuten). Onder meer door deze files verloren weggebruikers ook veel tijd op de rijkswegen. Het reistijdverlies steeg in 2015 met maarliefst 22,3 procent naar 55,6 miljoen uur. Om 8:15 uur en 17:45 uur is de hinder het grootst.

De economie en het weer

De Verkeersinformatiedienst (VID) meldde in december al dat de toename van de filedruk de grootste was sinds de VID in 2000 begon met het verzamelen van die data. Sinds 2007 daalde de filedruk jaarlijks nog. De VID wijdde de toename aan het aantrekken van de economie en het weer; het aantal ‘regenspitsen’ steeg van 48 naar 64.

Het aantal kilometers dat op de Nederlandse wegen werd afgelegd steeg minder hard, met 2,2 procent naar 67,8 miljard kilometers. Dat is wel de sterkste stijging sinds 2011. Het drukste knooppunt blijft op de A20 liggen, tussen Crooswijk en Terbregseplein, vlakbij Rotterdam. Ook vorig jaar stond dit punt bovenaan de toptien.

Door wegverbredingen moeten meer files voorkomen worden. In totaal zijn in 2015 zestien nieuwe weggedeelten opengesteld, waaronder de A4 tussen Delft en Schiedam, spitsstroken op de A7/A8 en verschillende delen van de A15, waaronder in het Rotterdamse havengebied.

Het volledige rapport:

Publieksrapportage Rijkswegennet 2015 3e Periode 2015 1 September 31 December