Ben Bot vreest na ‘nee’ situatie als in 1939

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) vreest dat in Europa een situatie zoals in 1939 dreigt wanneer Nederlandse kiezers het associatieverdrag met Oekraïne afwijzen. Met 1939 verwijst hij naar het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens een discussiebijeenkomst van het Montesquieu Instituut in Den Haag zei Bot donderdag dat verwerping van het verdrag de Russische president Poetin in de kaart zal spelen. „Als we het aan Poetin gelegen laten, gaan we de kant van 1939 op”, waarschuwde hij. Over het associatieverdrag dat de banden tussen de Europese Unie en Oekraïne zal verstevigen wordt op 6 april aanstaande in Nederland een raadgevend referendum gehouden. Poetin heeft zich altijd fel gekant tegen nauwere betrekkingen tussen de Europese Unie en Oekraïne, dat tot 1991 tot de Sovjet-Unie behoorde. De parallel die Bot trekt met eind jaren dertig van de vorige eeuw is dat toen de grote mogendheden aanvankelijk veel toegaven aan de expansiedrift van de Duitse leider Adolf Hitler.

Peilingen wijzen uit dat in april een meerderheid tegen het associatieakkoord zal stemmen. Bot denkt niet dat de stemming de komende weken nog zal omslaan.

    • Mark Kranenburg