Politie Amsterdam: meer vuurwapens in beslag genomen

Het aantal automatische wapens en het aantal overvallen in de hoofdstad is gestegen.

Burgemeester Eberhard van der Laan.
Burgemeester Eberhard van der Laan. Foto Remko de Waal / ANP

De Amsterdamse politie heeft in 2015 meer vuurwapens onderschept dan in het jaar ervoor. In 2014 werden nog 314 vuurwapens in beslag genomen, tegenover 396 het jaar daarop. Ook groeide het aandeel automatische wapens.

De politie denkt verder vorig jaar zeker 27 liquidaties in het criminele circuit te hebben voorkomen. Grote criminelen wijken steeds vaker uit naar andere delen van Nederland of het buitenland.

Dat heeft politiecommissaris Pieter Jaap Aalbersberg vrijdagochtend gezegd bij de presentatie van de veiligheidscijfers over het jaar 2015. In het jaar 2015 zijn in Amsterdam vijftien moorden gepleegd, waarvan vermoedelijk zes afrekeningen waren. Een jaar eerder waren er tien liquidaties.

Volgens hoofdofficier van justitie Theo Hofstee stond geen van de zes afrekeningen vorig jaar nog in verband met de jaren daarvoor slepende drugsoorlog rond een partij van 200 kilo ‘geripte’ cocaïne. De meeste betrokkenen hadden toen een Marokkaanse achtergrond. Het afgelopen jaar leken de meeste moorden een verband te hebben met Turkse bendes, aldus Hofstee.

Sinds anderhalf jaar richt de politie de aandacht nadrukkelijk op de voorbereiding van liquidaties. De afgelopen drie jaar is 58 keer geïntervenieerd als het vermoeden bestond dat een liquidatie werd voorbereid.

Aalbersberg vertelde dat de politie bekenden uit het Amsterdamse criminele milieu steeds vaker ziet opduiken buiten de stad:

“In Brabant en Limburg, maar ook liquidaties in Turkije en België hadden een link met de Amsterdamse criminelen. Zware straffen helpen bij het verjagen, dat horen wij terug in het milieu.”

De politie heeft verder meer vuurwapens onderschept dan in het jaar ervoor. In 2014 werden nog 314 vuurwapens in beslag genomen, tegenover 396 het jaar daarop. Ook groeide het aandeel automatische wapens.