Pijn? Misschien helpt cannabisolie wel

Cannabisolie
Cannabisolie Olivier Middendorp

Honderden Nederlanders, Duitsers, Belgen en Italianen kopen sinds enkele maanden medicinale cannabisolie in een apotheek in Den Haag. Er zijn verschillende samenstellingen van de olie. Een met de roesstof THC, waar je een beetje high van wordt, de anderen alleen met een hoge concentratie cannabidiol, ofwel CBD. Deze stof helpt bij het onderdrukken van pijn, psychoses en epileptische aanvallen.

Zeker sinds medicinale cannabis in enkele Amerikaanse staten is gelegaliseerd, is er een groot aanbod van cannabisolie met CBD. Wat de ‘Haagse’ olie bijzonder maakt, is dat de kwaliteit betrouwbaar is en dat Nederlandse overheidsinstanties de productie en verkoop faciliteren en toestaan - onder voorwaarden. De Transvaal Apotheek is afgelopen zomer begonnen met de productie van de CBD-olie. Sindsdien is het aantal klanten wekelijks gegroeid, tot zo’n vierhonderd nu. De afnemers zijn vooral terminale kankerpatiënten, maar ook ouders van kinderen met ernstige epilepsie en mensen met chronische pijn.

Doktersrecept

De olie mag alleen worden verstrekt op doktersrecept; de Inspectie voor de gezondheidszorg houdt hierop toezicht. Buitenlandse klanten kunnen de olie legaal kopen, maar mogen die volgens internationale opiumverdragen niet de grens over (laten) brengen. In de praktijk gebeurt dit overigens wel. De Nederlandse CBD-olie is ontwikkeld op initiatief van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), om met name (jonge) kinderen CBD, dus zonder THC, te kunnen geven. Het bureau is onderdeel van het ministerie van VWS en is in 1999 opgericht onder toenmalig minister Els Borst. BMC laat al langer legale cannabis telen voor onder meer MS-patiënten, die gebaat lijken te zijn bij het gebruik. Nederlandse cannabisbloemen gaan via BMC ook naar Duitsland, Italië en Finland, waar voorzichtig wordt geëxperimenteerd met medicinale cannabis.

Bekijk hieronder de video over cannabisolie

Video: Elze van Driel