NS werft 200 extra conducteurs en veiligheidsmedewerkers

Er komen 140 extra conducteurs.
Er komen 140 extra conducteurs. Foto ANP

De Nederlandse Spoorwegen gaan per direct tweehonderd mensen extra werven om de veiligheid in de trein te vergroten. De vakbonden FNV en CNV en de NS hebben dat donderdagavond laten weten.

De toezegging om nu te beginnen met personeel aantrekken is de uitkomst van een aantal gesprekken over maatregelen om de veiligheid van NS-personeel te verbeteren. Dat gebeurde nadat vorige week woensdagavond in Landgraf een conducteur in zijn buik was gestoken door een zwartrijder.

NS gaat 140 extra hoofdconducteurs inzetten. Op alle treinen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond komt na 22.00 uur een tweede hoofdconducteur. Ook komen er zestig medewerkers veiligheid die worden ingezet op de overige avonden en op treinen en lijnen waar agressie meer dan gemiddeld voorkomt. NS verwacht dat het extra personeel in de loop van 2017 geworven, opgeleid en inzetbaar zal zijn. De bonden zijn blij met het resultaat.

Vorig jaar maart zijn al maatregelen ingevoerd om de veiligheid te verbeteren: meer camera’s, meer agenten, meer poortjes dicht. De conducteursduo’s laten echter op zich wachten, volgens NS omdat het schuiven met roosters veel overleg vergt met bonden en ondernemingsraad. De bonden hadden daarom om spoedoverleg gevraagd.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur, PvdA) trekt eenmalig 10 miljoen euro extra uit om agressie in het ov te verminderen. (ANP)