Boeken

NRC Boeken top-10: de best verkochte boeken van deze week

De boekenredactie laat zich, bij het samenstellen van haar top-10, leiden door de verkoopcijfers van twaalf Nederlandse literaire boekwinkels.

ANP VICTOR WOLLAERT
 1. Joost Zwagerman: Wakend over God (1)

  joost

  Wakend over God is de dichtbundel die Joost Zwagerman schreef en voltooide vlak voordat hij zichzelf van het leven beroofde, op 8 september 2015. Lees de recensie.

 2. Julian Barnes: Het tumult van de tijd (3)

  julian

  Componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) is de hoofdpersoon in deze roman van Julian Barnes (1946). Niet de muziek staat centraal, maar Sjostakovitsj’ relatie met de Sovjet-Russische machthebbers. Lees de recensie: Het grimmige verhaal van Sjostakovitsj had toch meer speelsheid verdiend

 3. Menno Wigman: Slordig met geluk (-)

  menno

  Slordig met geluk is de dichtbundel van de voormalig stadsdichter van Amsterdam Menno Wigman. Hij kwam op de intensive care terecht met een mysterieuze hartkwaal, een half jaar nadat hij als stadsdichter afscheid had genomen.

 4. H. M. van den Brink: Dijk. Een vergelijking (9)

  brink

  In de roman en ‘oudemannenboek’ Dijk overdenkt een gepensioneerde man op onverholen nostalgische wijze het leven van de collega met wie hij in 1961 aan een nieuwe baan begon. Lees de recensie: De wereld heeft geen ijkpunten meer.

 5. Annejet van der Zijl: De Amerikaanse prinses (2)

  annejet

  Na haar biografie van prins Bernhard, dook schrijfster en historicus Annejet van der Zijl in het leven van de relatief onbekende Amerikaanse Allene Tew, de peetmoeder van prinses Beatrix. Lees de recensie: Niet te verslaan door het noodlot.

 6. Rodaan Al Galidi: Hoe ik talent voor het leven kreeg (4)

  rodaan

  In Hoe ik talent voor het leven kreeg vertelt Al Galidi hoe het leven er in Nederland aan toegaat vanaf het moment dat je asiel aanvraagt op Schiphol. Het resultaat is een confronterend portret van Hollandse gastvrijheid. Lees een interview met Rodaan Al Galidio: ‘Ik heb van Nederlanders geleerd: houd het kort’.

 7. Ian Bostridge: Schuberts Winterreise (-)

  ian

  Tenor Ian Bostridge analyseert Schuberts Winterreise. Zo legt hij de politieke laag van de cyclus bloot: de winterreis als een star politiek landschap, en de ik-persoon als de kunstenaar die zich een vreemde voelt in eigen land. Lees de recensie: Stalingrad was voor de Duitsers een heuse Winterreise.

 8. Arita Baaijens: Zoektocht naar het paradijs (8)

  arita

  Bioloog Arita Baaijens trok voor haar reisboek Zoektocht naar het paradijs naar Zuidwest Siberië om empirisch onderzoek te doen naar hoe het landschap en de geest elkaar beïnvloeden. Lees de recensie: Stuur Mozes maar de berg Tavan Bogd op.

 9. Lars Mytting: De man en het hout (5)

  lars

  De man en het hout is een praktische handleiding voor houtliefhebbers. Dit boek legt uit hoe je hout moet kappen, hakken, stapelen en hoe je hout het best kunt aansteken. Lees hoe NRC-redacteur Hans Nijenhuis leert hoe vuur stoken een kunst is.

 10. Hendrik Groen: Zolang er leven is (-)

  hendrik

  Zolang er leven is betreft het tweede deel het bejaardendagboek van de 85-jarige schrijver Hendrik Groen, die vorig jaar de bestseller schreef Pogingen om het leven te veranderen. Lees de bespreking door Toef Jaeger.