Nederland verlengt deelname VN-missie Zuid-Soedan

Wel zullen er minder Nederlanders worden uitgezonden naar het gebied.

VN-militairen in het noorden van Zuid-Soedan.
VN-militairen in het noorden van Zuid-Soedan. Foto: Arie Kievit / ANP

De Nederlandse deelname aan de VN-missie in Zuid-Soedan wordt met een jaar verlengd. Dat heeft de ministerraad vrijdag bekendgemaakt.

Wel zal het aantal uitgezonden Nederlanders in eerste instantie teruglopen van negen tot zeven: zes stafofficieren en een civiele politiefunctionaris. Het aantal politiefunctionarissen kan mogelijk later nog toenemen tot maximaal vijftien.

Volgens NRC-correspondent Koert Lindijer is de betrokkenheid van Nederland bij Zuid-Soedan de afgelopen jaren minder geworden:

“Voor de onafhankelijkheid in 2011 was Nederland, onder aanvoering van oud-minister van Ontwikkelingszaken Jan Pronk, nauw betrokken bij Zuid-Soedan. Na 2011 heeft Noorwegen de rol van Nederland overgenomen en is de Nederlandse missie steeds kleiner geworden.”

UNMISS

Zuid-Soedan werd op 9 juli 2011 onafhankelijk van Soedan na jarenlange vredesonderhandelingen. Meteen na de onafhankelijkheid werd VN-missie UNMISS opgericht. Het doel van de missie is het beschermen van de burgerbevolking in Zuid-Soedan. Nederland heeft vanaf het begin meegedaan met deze missie.

Eind 2013 brak er een gewelddadig conflict uit in het land waarna honderdduizenden mensen op de vlucht sloegen. In augustus 2015 werd een vredesakkoord ondertekend, maar nog steeds is de situatie in het land alarmerend.