Navalny durft het: Poetin aanklagen

Oppositieleider Navalny beschuldigt president Poetin van vermenging van belangen: hij subsidieerde bedrijf van schoonzoon.

Navalny in de rechtbank, in 2013.
Navalny in de rechtbank, in 2013. Foto Reuters

Je moet maar durven: de Russische president Vladimir Poetin aanklagen. Aleksej Navalny durft het. Donderdag maakte de oppositieleider en corruptiebestrijder bekend dat hij een aanklacht heeft ingediend tegen Poetin wegens „belangenverstrengeling”. Volgens Navalny had Poetin moeten melden dat het bedrijf dat hij vorig jaar 1,75 miljard dollar subsidie toeschoof, deels in handen is van zijn schoonzoon. Saillant detail: Poetin heeft nimmer bevestigd dat hij een schoonzoon heeft.

De president houdt zijn privéleven zorgvuldig geheim, maar het is bekend dat hij twee dochters heeft. Innovember onthulde Reuters details over Poetins jongste, Katerina (29). Volgens het persbureau gebruikte ze de achternaam Tichonova, en is ze getrouwd met Kirill Sjamalov, zoon van Poetin-getrouwe Nikolaj Sjamalov.

Zoon Kirill (33) is op jonge leeftijd al miljardair. Volgens openbare bronnen is Sjamalov junior voor 21,4 procent eigenaar van het petrochemische bedrijf Sibur – een aandelenpakket dat door Reuters eind vorig jaar werd geschat op bijna 2 miljard dollar. Hoe Sjamalov aan zo veel geld komt, is niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat Poetin vorig jaar een decreet ondertekende waardoor Sibur een donatie kreeg van 1,75 miljard dollar.

Op zich is dat niet illegaal. Maar, zo zegt de Russische wet, Poetin had vooraf moeten melden dat er mogelijk sprake was van belangenverstrengeling, omdat hij subsidie verstrekte aan een familielid. Dat heeft Poetin niet gedaan. Volgens Aleksej Navalny heeft de Russische president daarmee de wet overtreden. Navalny’s Stichting voor de Strijd tegen Corruptie heeft daarom een rechtszaak aangespannen. Navalny eist dat het handelen van Poetin „onwettig” wordt verklaard en dat de subsidie aan Sibur voorlopig wordt aangehouden.

De kans dat de zaak wordt behandeld, lijkt verwaarloosbaar. Toch is de ‘zaak-Poetin’ explosief. Het Kremlin heeft berichten over Kirill Sjamalov nimmer bevestigd. Navalny’s zaak is dus een persoonlijke aanval op de Russische president.

Zelf is Navalny twee keer veroordeeld voor corruptie, in politiek getinte zaken. Zijn broer Oleg zit in de cel. Politieke bondgenoot Boris Nemtsov werd vorig jaar doodgeschoten. Maar Navalny geeft niet op.

„Zelfs als u fan van Poetin bent, zult u het er niet mee eens zijn dat hij onze miljarden aan zijn familie mag uitdelen.”

Lees ook: Poetins dochter in miljardenzaken en Poetin offert corrupte vriend voor het volk