Na dertig jaar einde voor Britse krant The Independent

Online zal The Independent wel blijven bestaan. “We zullen de eerste van veel kranten zijn die een geheel digitale toekomst omarmt.”

AFP/ADRIAN DENNIS

De Britse kranten The Independent en The Independent on Sunday houden op papier op te bestaan. Eind maart rollen de laatste kranten van de pers. Dat heeft eigenaar Alexander Lebedev vrijdagmiddag aangekondigd. In een brief aan de redactie noemt hij het “een historische verandering”. Online zal The Independent wel blijven bestaan. “We zullen de eerste van veel kranten zijn die een geheel digitale toekomst omarmt.”

Hij schrijft:

“In de geest van een start-up en met de autoriteit van onze erfenis, betekent deze verandering dat ’s wereld meest innovatieve nieuwsmerk aan een duurzame toekomst kan beginnen.”

Grote vraag is of die toekomst is verzekerd. De gratis website trekt gemiddeld iets meer dan 3 miljoen unieke bezoekers, een derde van The Guardian. De best gelezen Britse krantensite is die van de rechtse tabloid Daily Mail, die ruim 10 miljoen unieke bezoekers trekt.

Kleinste krant

Lebedev probeert de titels al sinds 2014 te verkopen. Dat lukte hem maar ten dele: vrijdagmiddag maakte hij ook bekend dat zusterkrant i, een dunnere, beknoptere versie gericht op twintigers en dertigers, voor 24 miljoen pond (30,2 miljoen euro) wordt verkocht aan Johnston Press, uitgever van voornamelijk regionale kranten. Die krant heeft zes jaar na oprichting een oplage van 273.961. The Independent (oplage 56.005) en de Independent on Sunday (oplage 97.779) zijn inmiddels de kleinste landelijke kranten in het Verenigd Koninkrijk.

Op het hoogtepunt in 1989 had The Independent nog 423.000 lezers. De krant was drie jaar eerder opgericht door drie journalisten van The Daily Telegraph. Ze wilden een krant maken die – nog steeds bijzonder in het Verenigd Koninkrijk – politiek ongebonden was. “We wilden vooral originele verhalen brengen, van goede schrijvers”, vertelde Stephen Glover Glover twee jaar geleden aan NRC.

Dat lukte met auteurs als Bill Bryson en Sebastian Faulkner, journalisten als Andrew Marr en Robert Fisk, en columns als Bridget Jones’ Diary. Nog steeds trekt de krant nieuw schrijftalent aan. Buitenlandverslaggeving is een speerpunt en de krant schuwt nieuws over sterren, het koninklijk huis en de kleine misdaad. De prijzenoorlog, ingezet door mediamagnaat Rupert Murdoch, die The Times in handen heeft, bleek echter fataal. De oplage daalde.

Toen Lebedev The Independent in 2010 kocht – voor slechts één pond – hoopte de redactie dat de de Rus de krant zou redden. Dat was een jaar eerder ook met The Evening Standard gebeurd, de lokale krant voor Londen. Daar maakten vader en zoon Lebedev een gratis krant van, en de oplage steeg van 100.000 naar 1,3 miljoen. De truc lukte echter niet bij The Independent en het zondagse zusje.

Wat er met de 150 journalisten gebeurt, is nog onbekend. De hoofdredacteur van i tweette dat hij 50 man extra mag aannemen, op de dozijn redacteuren die er nu werken.

Twitter avatar olyduff Oly Duff Thoughts today with colleagues and friends across Independent titles. Top journalists. 51 jobs on i, Indy digital recruitment drive

Hoofdredacteur Amol Rajan, de eerste niet-witte hoofdredacteur van een Britse landelijke krant, liet weten trots te zijn op zijn redactie:

Twitter avatar amolrajan amol rajan Impossible to over-state how proud I am of the most dedicated, clever, industrious and brave staff in the history of Fleet St #Independent