Rolls-Royce moet meer bezuinigen

De Britse motorenbouwer Rolls-Royce moet dieper in de kosten snijden om de tegenvallende omzetontwikkeling het hoofd te bieden. Dat meldde het bedrijf vrijdag bij de publicatie van de jaarcijfers over 2015. Vooral de vraag naar scheepsmotoren is gedaald, wat heeft te maken met de malaise op de oliemarkt. Offshoredienstverleners vormen een belangrijke groep klanten voor Rolls-Royce. Daarnaast is de rek uit de vraag naar motoren voor zakenvliegtuigen en staat de omzet uit servicecontracten onder druk. De opbrengsten bleven afgelopen jaar stabiel op 13,7 miljard pond (17,6 miljard euro), maar exclusief wisselkoerseffecten zou sprake zijn geweest van een lichte daling. De onderliggende winst (voor belastingen) daalde met 12 procent tot 1,4 miljard pond. Rolls-Royce ziet zich genoodzaakt voor het eerst in bijna een kwart eeuw te snijden in de winstuitkering voor aandeelhouders. Het bedrijf houdt wel vast aan zijn prognoses voor 2016. (ANP)