Akkoord cao metaalwerkers na negen maanden van acties

Na maanden van acties en onderhandelen is een principeakkoord bereikt voor de cao voor bedrijven in de grootmetaal. Dat meldden de vakbonden en werkgeversorganisatie FME in de nacht van woensdag op donderdag.

Volgens FNV Metaal en CNV Vakmensen krijgen de circa 140.000 metaalmedewerkers meer zeggenschap over hun eigen werktijden en in totaal 5,9 procent meer loon. De werknemers van metaalgieterijen, scheepsbouw, truckbouw en automobielindustrie krijgen hun eerste loonsverhoging van 2,1 procent op 1 april. Vervolgens is er in 2017 een verhoging van 2,25 procent en in 2018 1,55 procent, plus 1,1 procent aan eenmalige uitkeringen.

Het conflict in de metaalsector heeft negen maanden geduurd. Voor bedrijven in de kleinmetaal was al wel een akkoord bereikt, maar in de grootmetaal konden werkgevers en vakbonden het niet eens worden. In totaal hebben metaalwerkers in het hele land meer dan 40.000 dagen gestaakt. Bedrijven die last hadden van de stakingsacties zijn onder meer truckbouwer DAF, luchtvaartbedrijf Fokker en bussenmaker VDL.

De cao, met een looptijd van 1 mei 2015 tot 1 juni 2018, is pas definitief als de vakbondsleden het principeakkoord goedkeuren. (ANP)