Lagere vergoeding PostNL voor postpunten

Winkeliers zijn boos over het plan van PostNL om hun een lagere vergoeding te geven voor het bieden van een post- of pakketpunt in hun zaak. Volgens belangenvereniging VVP gaat de vergoeding 25 tot 40 procent omlaag.

Het postbedrijf bevestigt dat de tarieven per 1 juli worden aangepast, maar noemt geen precieze bedragen of percentages. Volgens de VVP zou een winkelier „al gauw tegen de 10.000 euro per jaar inleveren”.

PostNL wil vanaf 1 juli een basisvergoeding invoeren voor het uitbaten van een pakket- en postpunt. Die ligt inderdaad lager dan de eerdere vergoedingen, zegt een woordvoerster. Maar daarbovenop komt een systeem van bonussen op basis van bijvoorbeeld het aantal verwerkte pakketten. De bonusafspraken zullen volgens de woordvoerster „per ondernemer verschillen.”

Volgens VVP-voorzitter Gerard van Weezenbiek zullen winkeliers mensen moeten ontslaan om de lagere vergoedingen op te vangen, of stoppen als PostNL-punt. „In eerste instantie was er ongeloof. Eerst waren het de pakketbezorgers en nu zijn de winkeliers aan de beurt?”

PostNL heeft in winkels 2.300 postpunten en 600 pakketpunten. Volgens het postbedrijf zijn ongeveer honderd ondernemers akkoord met de nieuwe tariefstructuur. VVP peilt onder de leden of zij tot actie bereid zijn. In een brief aan de directie van PostNL zal worden gepleit voor in ieder geval uitstel van de maatregelen.(NRC)