Kunstzinnige koks in de Van Nellefabriek

Behalve met de kunst die er te zien en te koop is, heeft Art Rotterdam intussen ook een naam op te houden met het eten dat tijdens de beurs wordt geserveerd. Vorig jaar nog was het tweesterrenchef Fred Mustert, van het Kralingse restaurant Fred, die ‘pop-up’ op het festival kookte, deze 17e editie wordt het event culinair luister bij gezet door drie ‘designers’. Tot en met zondag staan Arne Ramak, Menno Vreeburg en Maarten Hogeveen daar ook niet in een keuken als wel in een ‘atelier’, zoals ze hun tijdelijke werkplek in de Van Nellefabriek zelf typeren.

De drie oprichters van We Design Food willen er maar mee gezegd hebben dat ze, temidden van al die exposerende kunstenaars, zelf ook het nodige aan artisticiteit te bieden hebben. De klus tijdens Art Rotterdam is de eerste opdracht van het collectiefje. Ieder voor zich hebben de drie professionals zich in de food- en horecabranche al op uiteenlopende manieren bewezen. In het enorme aanbod van mobiele chefs, caterende zzp’ers en foodtrucks willen ze zich nu als driemanschap nu landelijk gaan onderscheiden door „het culinaire product weer op de eerste plaats te zetten, en dus niet het concept of de trend”.

„De Van Nelle-fabriek is als UNESCO-monument natuurlijk een supergave locatie voor een kickstart”, zegt Arne Ramak. De freelance-kok en productontwikkelaar hoopt met We Design Food ook in „paleizen, kastelen en bijzondere leegstaande bedrijfspanden” terecht te kunnen.

„Liefst op plekken buiten Amsterdam waar niet veel gebeurt.”

We Design Food geeft zijn visitekaartje tijdens Art Rotterdam af met een lunch- en avondmenu waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor zelfgemaakte kroepoek. Verder laten Ramak, Vreeburg en Hogeveen zien wat er in een atelier allemaal kan met eenvoudige ingrediënten als zalm, koolvis, kippenlever, raapstelen, knolselderij, sukade en Griekse yoghurt. Een menu van drie gangen kost in de Van Nellefabriek 39,50 euro, voor een tientje meer komt er nog een extra gerechtje op tafel. Aan de 12 meter lange bar worden onder meer oesters en mooie borrelplanken geserveerd.

Eet- en drinkatelier Art Rotterdam. Nog t/m zondag in de Van Nelle-fabriek