Knegt per brancard afgevoerd na val in wereldbekertoernooi

Knegt, regerend wereldkampioen, is de kopman van de Nederlandse ploeg tijdens de wereldbekerwedstrijden.

Sjinkie Knegt wordt afgevoerd na zijn val.
Sjinkie Knegt wordt afgevoerd na zijn val. Foto Bas Czerwinski / ANP

De shorttracker Sjinkie Knegt is vrijdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht ernstig ten val gekomen. Hij werd op het ijs minutenlang behandeld en daarna afgevoerd per brancard met een zuurstofmasker op.

Het is nog onduidelijk hoe ernstig zijn verwondingen zijn. Hij is naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek, volgens NOS.

Britten gediskwalificeerd

Tijdens het onderdeel relay, aflossing, ging het mis. Knegt viel samen met de Brit Jack Whelbourne op het ijs en klapte tegen de boarding. Hij kreeg een knie tegen zijn hoofd en zou last hebben van zijn maag en ribben. Groot-Brittanië werd na afloop van de race gediskwalificeerd, waardoor Nederland zich wel heeft geplaatst voor de halve finale.

Eerder deze vrijdag plaatste Knegt zich gemakkelijk voor de halve finales van de 1500 meter, die op zaterdag worden gereden. Hij werd eerste in zijn heat.

Wereldkampioen

Knegt, regerend wereldkampioen, is de kopman van de Nederlandse ploeg tijdens de wereldbekerwedstrijden. In december werd de 26-jarige Fries uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.

Knegt was vorig jaar de tweede Nederlander die een wereldtitel shorttrack behaalde. Alleen Peter van der Velde, die in 1988 het overall-klassement won, ging hem voor. Vorig seizoen veroverde Knegt ook de Europese titel.