Mannenschaatsploeg wint wereldtitel op achtervolging

De Tsjechische schaatser Sábliková won eerder vandaag voor de achtste keer op rij goud op de 5 km.

De mannenploeg pakt op de WK afstanden in het Russische Kolomna goud op de ploegenachtervolging
De mannenploeg pakt op de WK afstanden in het Russische Kolomna goud op de ploegenachtervolging Foto Bas Czerwinksi/ANP

Het Nederlandse mannenteam heeft zijn wereldtitel op de achtervolging geprolongeerd. Bij de WK afstanden in Kolomna zegevierde het schaatsdrietal, Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga, na acht ronden in 3.40,04. De Noren pakten het zilver in 3.41,26 en het brons ging naar Canada in 3.43,28.

In de Nederlandse formatie ontbraken Sven Kramer (afgezegd) en Jorrit Bergsma (reserve). De ploegachtervolging bij de WK afstanden werd voor de negende keer verreden en acht keer ging de wereldtitel naar Nederland. Alleen in 2011 in Inzell was de Amerikaanse ploeg beter, met Oranje op de derde plaats.

Eerste WK-medaille voor Kleibeuker

Eerder op de dag won de ijzersterke Martina Sábliková voor de achtste keer op rij goud op de 5.000 meter. De Nederlandse schaatsers Carien Kleibeuker en Irene Schouten haalden respectievelijk zilver en brons. De 28-jarige schaatser uit Tsjechië won donderdag ook al de 3.000 meter, toen eindigde Ireen Wüst als tweede en Antoinette de Jong als derde.

Voor 37-jarige schaatser Kleibeuker was het haar eerste WK-medaille. Ze won in 2014 in Sotsji olympisch brons op de 5.000 meter. Toch was Kleibeuker niet tevreden met haar zilveren medaille, zo liet ze weten aan de NOS.

“Het is toch een plekje hoger dan mijn derde plek bij Sotsji 2014. Maar ik ben nu nog teleurgesteld en zeker niet blij met zilver. Ik heb niet overtuigend gereden. De snelheid die ik in november in Salt Lake City met mijn Nederlandse record had, kon ik er nu niet uithalen. Ik wist eigenlijk meteen wel dat mijn tijd niet genoeg zou zijn voor goud.”

De 23-jarige Schouten, die in de laatste race tegen Sablikova lang kon meekomen, pakte haar eerste WK-medaille op de 5000 meter. Zij was wél zeer tevreden over haar tijd, zo vertelde ze aan de verslaggever van de NOS.

“Dit was pas mijn tweede 5000 meter in internationaal verband. Mijn eerste reed ik in november ook tegen Sablikova. Toen reed ze bijna 15 seconden sneller. Het verschil was nu nog geen 5 seconden. Dat zegt genoeg over mijn race.”

De ploeggenote van Kleibeuker verdedigt zondag haar wereldtitel op de massastart.

Succesvolle WK afstanden voor Nederlandse schaatsers

Eerder op de dag won Jorien ter Mors verrassend de 1.000 meter, zij versloeg de Amerikaanse topfavorieten Heather Richardson-Bergsma en titelverdedigster Britanny Bowe.

Ook werd vandaag de 1.500 meter bij de mannen verreden, daar bezweek de topfavoriet Denis Joeskov niet onder de thuisdruk. De Rus won overtuigend, achter hem haalden de Nederlandse schaatsers Kjeld Nuis het zilver en Thomas Krol het brons. Donderdag won Sven Kramer zijn vierde WK-medaille op de 10.000 meter; zijn laatste wereldtitelzege dateerde uit 2007. Erik Jan Kooiman haalde het brons.

Na het rijden van vijf afstanden (10.000 en 1.500 en ploegenachtervolging bij de mannen; 3.000, 1.000 en 5.000 bij de vrouwen) heeft Nederland nu tien medailles gehaald.