Keniase vicepresident slaat slag in zaak Strafhof

Rechters hebben vijf getuigenverklaringen tegen William Ruto onbruikbaar verklaard.

Vicepresident van Kenia William Ruto voor aanvang van de rechtszaak in het Internationaal Strafhof.
Vicepresident van Kenia William Ruto voor aanvang van de rechtszaak in het Internationaal Strafhof. Foto Michael Kooren / Reuters via ANP

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vijf getuigenverklaringen onbruikbaar verklaard in de zaak tegen de Keniase vicepresident William Ruto. Het gaat om verklaringen van getuigen die later hun verhaal hebben veranderd of weigerden tegen Ruto te getuigen. Dat meldt persbureau Reuters.

De getuigenverklaringen waren al voor het begin van de rechtszaak afgelegd, maar sindsdien veranderd. Rechters gingen vorig jaar toch akkoord met het gebruik van de verklaringen omdat de getuigen door omkoping en intimidatie hun verhaal zouden hebben aangepast. Maar nu heeft het Strafhof toch besloten dat de verklaringen niet gebruikt mogen worden.

Nieuwe klap

Deze beslissing van het Strafhof betekent een nieuwe klap voor de aanklagers. Begin februari riepen Afrikaanse leiders in een gezamenlijke verklaring nog het Strafhof op de zaak van Ruto op te schorten. Een jaar geleden werd een belangrijke getuige in de zaak-Ruto vermoord.

Ruto staat terecht wegens ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Hij wordt aangeklaagd voor zijn rol in het verkiezingsgeweld dat eind 2007 en begin 2008 aan zeker 1.100 Kenianen het leven heeft gekost. Ook de Keniase president Uhuru Kenyatte stond terecht, maar zijn zaak moest opgeschort worden, ook wegens een gebrek aan getuigenmateriaal. Volgens de aanklager werkte de Keniase regering de zaak sterk tegen. Getuigen werden geïntimideerd of verdwenen.

Ruto zal naar verwachting volgend jaar of in 2022 meedoen met de presidentsverkiezingen.

Afrika vs. Strafhof

In Afrika is de positie van het Strafhof omstreden. Tot nu toe heeft het Hof alleen zaken geopend tegen Afrikanen. De Afrikaanse Unie, het politieke statenverband van Afrikaanse landen, klaagde al eerder dat het Strafhof op disproportionele wijze Afrikanen vervolgt. Na dertien jaar heeft het Strafhof slechts twee personen veroordeeld, de Congolese krijgsheren Lubanga en Katanga.