Kanye draait nieuw album in grootse modeshow

Met tweehonderd apathische modellen presenteerde rapper Kanye West zijn nieuwe album en modecollectie in New York.

Foto Andrew Kelly / Reuters
Foto Andrew Kelly / Reuters

Rapper Kanye West heeft donderdag de muziek- en modewereld op zijn kop gezet, door tegelijk zijn nieuwe album The Life of Pablo en de nieuwe collectie (‘seizoen 3’) van zijn modemerk Yeezy te presenteren. De show was live te streamen via muziekdienst Tidal en is ook nog terug te kijken.

Hij deed dat op de eerste dag van de New York Fashion week in Madison Square Garden, waar de 38-jarige rapper, in gezelschap van onder anderen zijn vrouw Kim Kardashian en entourage in overdadig wit bont, voor zo’n 15.000 man optrad. West kwam op met voormalig basketballer Lamar Odom aan zijn zij. Het was het eerste publieke optreden van de man van Kims zus Khloé Kardashian, sinds hij vorig jaar bewusteloos in een bordeel werd aangetroffen.

In de show liet West delen van zijn vrijdag te verschijnen album vanaf zijn laptop horen via de geluidsinstallatie. Tegelijkertijd waren in het midden van de zaal meer dan tweehonderd modellen opgesteld, die de vooral oranje en bordeauxrode kleren toonden. Al snel lekte op Twitter een papiertje met hun instructies uit. Zij mochten niet dansen, niet meezingen, niet lachen, niet te snel én niet te langzaam bewegen. Ook mochten ze geen sexy poses aannemen. Het leverde een vervreemd schouwspel op van apathisch voor zich uit starende modellen. Onder hen waren de bekende rapper Young Thug, die ook op het album te horen is, en supermodel Naomi Campbell. Zij leek zich niets van de instructies aan te trekken.

„Wat vinden jullie van de kleding van dit seizoen?”, vroeg Kanye West aan het publiek, dat applaudisseerde. Maar een van de toeschouwers riep: „Maak het minder duur!”

De belangstelling van het publiek leek vooral uit te gaan naar de nieuwe muziek van West. „Ik ga mijn nieuwe album afspelen, en als je het leuk vindt, dans dan”, zei West tegen de uitverkochte zaal van twintigers en dertigers.

Het nieuwe album (de titel verwijst naar beeldend kunstenaar Pablo Picasso) lijkt een brug te slaan tussen Wests soulvolle album My Beautiful Dark Twisted Fantasy en zijn wat duistere laatste soloplaat Yeezus. Op bijna ieder nummer overheersen zware bassen en gebruikt hij de stemvervormer. Verdere gastrollen zijn voor popzangeres Rihanna en rappers Future, Ty Dolla $ign en Post Malone. Vooral bijzonder: r&b-zanger Frank Ocean is te horen op een nieuwe versie van het nummer Wolves. Na het grote succes van zijn lovend ontvangen album Channel Orange (2012) bleef het stil rondom Ocean. „Kanye found Frank,” twitterde de website Complex enthousiast.

Minder enthousiast reageerde Taylor Swift. Op een van de nummers die West ten gehore bracht, Famous, deelt de rapper een sneer uit aan de popster. De onenigheid tussen de twee dateert uit 2009, toen West haar dankwoord onderbrak tijden de MTV Video Awards. Ze leken het bijgelegd te hebben, maar nu rapt Kanye: „I feel like me and Taylor might still have sex, I made that bitch famous.” Via een woordvoerder zegt Swift teleurgesteld te zijn over de vrouwonvriendelijke boodschap.

West onderbrak zijn luistersessie af en toe met toespraakjes. Hij sprak over zijn geloof en zijn plannen. Hij bedankte onder meer de firma Adidas, waarmee hij samenwerkt, en liet het publiek „Fuck Nike!” scanderen. En hij vertelde over een videogame waaraan hij werkt: „Het idee van het videospel is dat mijn moeder door de poorten van de hemel reist.” Toen het publiek niet meteen uitzinnig reageerde, speelde hij het promofilmpje opnieuw en legde hij uit hoe indrukwekkend het eigenlijk was: „Dat was niet makkelijk man”, zei hij: „Jullie doen net alsof deze shit normaal is.”

Zijn vrouw Kim Kardashian, met dochter North, verliet de show voortijdig. West bleef nog een tijdje om zijn muziek te draaien, wat niet zonder technische problemen verliep, en verliet de zaal uiteindelijk ook na ruim een uur, om zich bij zijn vrouw te voegen. Toen hij eenmaal weg was begonnen de meeste modellen euforisch te dansen.