Opinie

Kan Obama zijn Parijse beloftes nog waarmaken?

Obama wil graag dat de VS de leiding de nemen bij de oplossing van het klimaatprobleem. Maar voorlopig heeft het Hooggerechtshof daar een einde aan gemaakt.

In de Amerikaanse staat Kansas hebben ze meteen maar besloten om het onderzoek stil te leggen naar manieren waarop de staat zijn energiecentrales schoner kan laten produceren. Nu het Hooggerechtshof heeft gezegd dat Obama’s Clean Power Plan wordt opgeschort, is er geen meer reden om dat uit te zoeken, vindt de Republikein Rob Olson.

Bij de Republikeinen heerst grote vreugde over het besluit van het hoogste rechtscollege in de VS. Zo schreef Teaparty-lid Mike Pompeo, lid van het Huis van Afgevaardigden, met tevredenheid dat het Hooggerechtshof ‘de enorme gebreken van de extremistische klimaatveranderingsagenda’ van de president aan het licht heeft gebracht:

Blocking the implementation of this economically disastrous regulation that will raise electricity prices for families in Kansas and kill jobs all across America is only the first step in making sure this administration’s draconian environmental policy does not go into effect.

Dat is inderdaad de vraag. Komt van uitstel door het Hof uiteindelijk ook afstel, zoals Pompeo denkt? Is het milieuagentschap EPA zijn boekje te buiten gegaan, toen het in opdracht van Obama bepaalde dat energiecentrales hun CO2-uitstoot in 2030 met 32 procent moeten reduceren (ten opzichte van 2005)?

Alle vertrouwen

Het Witte Huis heeft er alle vertrouwen in dat het gewoon goed komt. ‘We blijven agressieve stappen zetten om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren’, liet woordvoerder Eric Schultz weten. Hij sprak van een ‘tijdelijke en administratieve’ kwestie. Sommige staten gaan bovendien gewoon door met de voorbereiding op het Clean Power Plan.

‘Deze arbitraire wegversperring doet onvoorstelbare schade en ondermijnt het Amerikaanse klimaatleiderschap’, aldus de Californische gouverneur Jerry Brown. ‘Maar vergis je niet, dit zal Californië er niet van weerhouden om zijn bijdrage te leveren aan het Clean Power Plan.’

Maar Mark Hurwitz, politicoloog aan de Western Michigan University, ziet het somber in voor Obama’s plan. ‘Als een meerderheid van de rechters het eens zou zijn geweest met het plan, zouden ze het niet hebben opgeschort’, zegt Hurwitz.

En volgens Richard Revesz van de New York University Law School kunnen de beloftes die Obama heeft gedaan tijdens de klimaattop in Parijs eind vorig jaar, niet zonder een forse reductie van de CO2-uitstoot in de energiesector.

En MIT-professor John Sterman stelt:

Without serious policies to promote efficiency, renewables, and low-carbon energy, there is little chance the U.S. will be able to meet its emissions-reduction pledge, undermining the willingness of many other nations to meet their commitments.

Chris Mooney van The Washington Post relativeert die angst. Ook zonder het Clean Power Plan is de Amerikaanse energiesector razendsnel aan het veranderen, concludeert hij. De kolensector lijkt daarbij aan het kortste eind te trekken, tot nu toe vooral ten gunste van vooral gas.

Maar volgens klimaatwetenschapper Michael Oppenheimer van de Princeton University was de geloofwaardigheid van president Obama essentieel voor het succes van het klimaatakkoord in Parijs:

The entire edifice built at Paris could collapse, much as the Kyoto Protocol was seriously undermined by President George W. Bush’s withdrawal of the U.S. from that agreement.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.