Kahn aan kop in de race om V&D

De eigenaren van V&D-panden koersen naar een deal met Roland Kahn. Maandag voor 12 uur moet er duidelijkheid zijn.

Illustratie Rik van Schagen

De teneur veranderde deze week met de dag. Het ene moment was ondernemer en CoolCat-oprichter Roland Kahn (63) nog de gedoodverfde koper voor de failliete warenhuisketen, het andere moment legde hij het in de beeldvorming genadeloos af tegen het Canadese Hudson’s Bay Company, dat ook op V&D-panden aast.

Een week geleden dook de naam van Kahn voor het eerst op in het moeizame V&D-dossier. De naam van Hudson’s Bay zingt al langer rond. Beide willen de mooiste V&D-warenhuizen inlijven. Kahn wil daarin het bestaande V&D voortzetten, Hudson’s Bay wil niets met V&D – het wil de panden gebruiken om er eigen winkelformules in te vestigen.

Wat gebeurt er achter de schermen? Wie gaat er straks met de panden vandoor? CoolCat-oprichter Kahn lijkt nu op voorsprong te liggen ten opzichte van zijn Canadese concurrent. De verhuurders van de meest gewilde locaties onderhandelen op exclusieve basis met Kahn, zeggen ingewijden.

Woensdag hebben de verhuurders al gezamenlijk uitgangspunten opgesteld die dienen als basis voor een huurcontract met Kahn. Donderdagochtend kwamen zij bijeen op het kantoor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield om hierover te praten. Het document met de uitgangspunten is opgesteld door een advocaat die een grote groep verhuurders bijstaat. Hij heeft de tekst afgestemd met Kahn, zeggen ingewijden.

Een doorstart door Kahn heeft ook de voorkeur van de curatoren van V&D. Dat is volgens hen de beste oplossing voor zowel de schuldeisers als de werknemers en leveranciers, omdat hij V&D wil voortzetten. Maar de curatoren hebben in dit stadium weinig te vertellen. De vastgoedeigenaren beslissen zelf aan wie zij de panden verhuren. Daarmee ligt het lot van V&D, een warenhuisketen die 10.000 werknemers telde, in hun handen.

De 62 vestigingen zijn in handen van een heleboel verschillende eigenaren met allemaal eigen investeerders achter zich en verschillende belangen. De eigenaren bepalen zelf aan wie zij hun panden verhuren: aan Kahn, aan Hudson’s Bay of desnoods aan een compleet andere partij.

Door de vele eigenaren laat een uitkomst lang op zich wachten. Elke vastgoedeigenaar moet zijn eigen beslissing nemen, maar is daarbij wel afhankelijk van wat de anderen doen.

Exclusiviteit tot maandag 12 uur

De verhuurders voeren momenteel individuele onderhandelingen met Kahn. Het document met de gezamenlijke uitgangspunten voor een huurcontract, in bezit van NRC, vormt daarvoor de basis. Kahn heeft interesse in zo’n 45 panden, maakten de curatoren donderdag bekend. Met minder neemt hij eventueel ook genoegen, maar het moeten er wel ten minste 35 zijn, anders zet hij zijn plan niet door. Dat is een „harde conditie van Roland”, mailde vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, die het proces helpt coördineren, woensdagavond laat aan de verhuurders.

Volgens het document met uitgangspunten geven de verhuurders Kahn exclusiviteit tot aanstaande maandag 12 uur. Dat zou betekenen dat ze tot die tijd niet met andere partijen onderhandelen over de V&D-panden – dus ook niet met Hudson’s Bay. Hudson’s Bay wil niet reageren.

In het document dat dient als basis voor de onderhandelingen met Kahn, stellen de verhuurders verschillende voorwaarden aan hem als huurder. Zo wilden ze voor vrijdagochtend negen uur weten of Kahn zijn financiering rond heeft bij de bank. Voor die tijd moest hij een afschrift laten zien „van de financiële onderbouwing waarop de bank aantoonbaar haar financiering [aan Kahn] heeft verstrekt”.

De vastgoedeigenaren stellen verder als voorwaarde dat Kahn een warenhuis in de panden gaat exploiteren, en er geen vestigingen van zijn andere ketens – CoolCat, America Today of MS Mode – in stopt. ‘Shop-in-shops’ van deze merken mogen wel. Ook mag Kahn geen supermarkt van de panden maken, staat in het document. Supermarktketen Jumbo heeft horecaformule La Place overgenomen, vandaar deze voorwaarde.

Als Hudson’s Bay misgrijpt, gaat het bedrijf naar eigen zeggen alsnog warenhuizen openen in Nederland. Topman Richard Baker heeft grootse plannen: hij wil zestig winkels openen, met daarin de winkelketens Galeria Inno (een Belgische warenhuisketen) of Saks (Amerikaans) – met of zonder de V&D-panden dus.