Ter Mors wereldkampioen op 1.000 meter

Op de 1.500 meter won de Rus Joeskov, de Nederlandse schaatsers Nuis en Krol werden tweede en derde.

Foto Vincent Jannink/ ANP

Voor het eerst in haar carrière is Jorien ter Mors wereldkampioen geworden op de langebaan. De 26-jarige schaatser won het goud bij de WK afstanden in Kolomna in een tijd van 1.14.73. De Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma eindigde met 1.14,94 op de tweede plek. De onttroonde titelverdedigster Britanny Bowe, eveneens uit de Verenigde Staten, moest met 1.15,01 genoegen nemen met brons.

Outsider Marrit Leenstra kwam niet in de buurt van de tijd van Ter Mors, zij reed meer dan een seconde langzamer en eindigde als zevende. Ireen Wüst, die donderdag zeer verrassend maar 0,08 langzamer was dan wereldkampioen Sablikova en het zilver pakte, werd zesde. Wüst werd negen jaar geleden wereldkampioen op de kilometer.

Multi-talent Ter Mors

De 26-jarige schaatser kwam volledig uitgeput over de streep. Ze twijfelde of haar tijd wel voldoende zou zijn voor haar eerste wereldtitel, zo liet ze weten aan persbureau ANP.

“Ik weet wat Bowe en Richardson kunnen rijden, maar ze kwamen er niet meer aan. Het is onwerkelijk om hier als wereldkampioen nu te staan. Maar het is een mooi begin van dit WK. Deze pakken ze me niet meer af”.

Ter Mors blinkt zowel uit op de langebaan als in shorttrack. Ze won in Sotsji in 2014 olympisch goud op de 1.500 meter en op de ploegenachtervolging. Als shorttrackster is zij nog geen wereldkampioen geworden. In 2011 won ze zilver op de 3.000 meter relay en twee jaar later brons op de 500 meter en zilver op de 3.000 meter. De Twentse alleskunner komt op de WK afstanden ook nog uit op de 500 en 1500 meter.

Rus Joeskov maatje te groot voor Nuis en Krol

Op de 1.500 meter was Denis Joeskov ongenaakbaar. Hij werd voor de derde keer op rij wereldkampioen op deze middellange afstand: het koningsnummer van het schaatsen. De Rus reed voor eigen publiek in de tiende en laatste rit waarin hij Thomas Krol klopte in 1.44,13. Krol pakte brons met een tijd van 1.45,75.

De Nederlands kampioen op de 1.500 meter, Kjeld Nuis, haalde zilver in 1.45,66.

Vooralsnog succesvolle WK afstanden

De WK afstanden in Kolomna verlopen vooralsnog zeer voorspoedig voor de Nederlandse schaatsers. Donderdag pakte Sven Kramer voor de vierde keer in zijn carrière het goud op de 10.000 meter, marathonschaatser Erik Jan Kooiman won het brons. Het zilver werd veroverd door de Nederlands-Canadese schaatser Ted-Jan Bloemen.

Op dezelfde dag won Wüst zilver op de 3.000 meter en Antoinette de Jong het brons; ze won voor het eerst in haar loopbaan een WK-medaille.