‘Jongeren in jeugdinstellingen worden omgekocht’

Jeugdinstellingen bieden jongeren frisdrank en beltegoed aan zodat zij geen klachten indienen.

De Doggershoek, Rijksinrichting voor Jongeren in Den Helder.
De Doggershoek, Rijksinrichting voor Jongeren in Den Helder. Foto Koen Suyk / ANP

Jongeren die verblijven in jeugdgevangenissen en gesloten jeugdzorginstellingen worden geregeld omgekocht om geen klacht in te dienen over de toestanden bij hun verblijfplaats. In ruil voor hun zwijgen krijgen ze onder meer frisdrank, sigaretten, hamburgermenu’s of mogen ze even gamen. Dat schrijft Kinderombudsman Marc Dullaert in een rapport dat vrijdag wordt gepubliceerd, meldt het AD.

Door hen iets leuks of lekkers toe te spelen, hopen medewerkers van de instellingen te voorkomen dat jongeren klachten indienen, aldus de Kinderombudsman. Anderhalf jaar geleden ontving het AD al signalen dat jeugdgevangenissen het aantal klachten laag wilde houden.

Gesprekken

De instellingen zeggen dat ze door middel van gesprekken jongeren willen leren om problemen op te lossen, maar volgens Dullaert is dit vooral om de klacht van tafel te krijgen. Ook wordt jongeren niet duidelijk gemaakt hoe ze precies een klacht kunnen indienen. Dullaert roept de organisaties op onmiddellijk te stoppen met het “afkopen” van jongeren. Hij noemt de praktijken “uiterst kwalijk” en stelt verder:

“Klachten moeten niet onderhandelbaar zijn. Deze kinderen zijn kwetsbaar en hebben extra bescherming nodig.”

De klachten gaan vooral over verwijtbaar gedrag van de begeleiders. In het rapport worden enkele voorbeelden genoemd: stages die op het laatste moment niet doorgaan omdat de groepsleiding niets georganiseerd heeft of verlofdagen die niet doorgaan omdat er niet genoeg begeleidend personeel beschikbaar is. Hoewel dit ernstige zaken zijn, worden klachten hierover volgens Dullaert niet serieus genomen:

“Jongeren willen erkenning, gehoord worden. En ze willen dat er iets verandert.”

Misbruik

Volgens Dullaert maakt de huidige situatie de weg vrij voor mogelijk misbruik door begeleiders, omdat het moeilijk wordt gemaakt om misstanden aan te kaarten. Ten slotte blijven klachten die worden ingediend volgens de Kinderombudsman veel te lang liggen zonder dat hier iets mee wordt gedaan.

Verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) zegt dat hij “alle feiten op tafel” wil krijgen. Dat laat zijn ministerie vrijdag weten, meldt persbureau ANP. “Omkopen kan absoluut niet”, aldus Dijkhoff.