Iran wil overleg met rivaal Saoedi-Arabië over Syrië

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat Nederland toetreedt tot het Syrië-overleg.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif tijdens de veiligheidsconferentie in München.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif tijdens de veiligheidsconferentie in München. Foto Thomas Kienzle/ AFP

Iran en Saoedi-Arabië moeten een einde maken aan de gespannen onderlinge relaties en werken aan stabiliteit in Syrië en het Midden-Oosten. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, deed deze opvallende uitspraak tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in de Duitse stad München. Zo meldt persbureau Reuters.

Donderdagnacht werd tijdens deze conferentie een ‘staking van vijandelijkheden’ in Syrië bereikt. Deze deal moet de vastgelopen vredesbesprekingen van Genève weer een kans geven en het mogelijk maken dat er humanitaire hulp naar het zwaar getroffen gebied rond Aleppo kan worden gestuurd.

‘We hebben gedeelde belangen in Syrië’

Volgens de Iraanse minister moeten beide machtsblokken in de regio met elkaar samenwerken.

“Iran en Saoedi-Arabië kunnen elkaar niet uitsluiten in de regio. We zijn bereid om met ze samen te werken. Ik geloof dat Iran en Saoedi-Arabië gedeelde belangen kunnen hebben in Syrië.”

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, heeft nog niet gereageerd op dit voorstel. In zijn toespraak in München liet hij weten dat het vertrek van Assad cruciaal is in de strijd tegen Islamitische Staat.

Het shi’itisch Iran is, samen met het Libanese Hezbollah en Rusland, de belangrijkste bondgenoot van het Syrische regime. De elitetroepen van de Iraanse Revolutionare Garde vechten ook mee aan de kant van Assad. Saoedi-Arabië geldt samen met Turkije als de belangrijkste financierder en bondgenoot van soennitische rebellengroepen in Syrië, zoals Jaish al-Fatah. Deze rebellen worden door Russische bombardementen en het offensief van het Syrische leger steeds verder teruggedrongen.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Nederland treedt toe tot Syrië-overleg

Tijdens de veiligheidsconferentie in München liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten aan de NOS dat Nederland toetreedt tot de International Syria Support Group (ISSG). Daarmee is Nederland het achttiende land dat aansluit bij deze overleggroep dat een oplossing probeert te vinden voor de al bijna vijf jaar durende oorlog.

Ook de Verenigde Staten, Rusland, Saoedi-Arabië en Iran zijn onderdeel van de ISSG.

Assad wil heel Syrië terugveroveren

In een interview met persbureau AFP heeft de Syrische president Assad aangegeven dat hij met Russische steun het hele land wil terugveroveren. Door de inmenging van vele landen zal dit nog wel een poos duren, zo liet hij weten. Het VN-onderzoek, over systematische martelingen in Syrische gevangenissen dat vorige week werd gepubliceerd, werd door Assad afgedaan als “gepolitiseerd”.

Volgens Assad heeft Europa de vluchtelingenstroom uit Syrië aan zichzelf te wijten.

“Europa heeft terroristen in bescherming genomen en Syrië sancties opgelegd, en dat heeft ertoe geleid dat veel mensen het land verlieten”

Volgens de UNHCR zijn er bijna 4,6 miljoen mensen op de vlucht geslagen.