Interpol weigert Russisch verzoek om arrestatiebevel Chodorkovski

Rusland verdenkt de Kremlincriticus en voormalig olietycoon van betrokkenheid bij moord.

De voormalige directeur van oliebedrijf Yukos Michail Chodorkovski.
De voormalige directeur van oliebedrijf Yukos Michail Chodorkovski. Foto Toby Melville / Reuters

Interpol heeft het Russische verzoek om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Kremlincriticus Michail Chodorkovski geweigerd. Dat meldt de Russische staatspersbureau TASS.

TASS citeert een woordvoerder van het hoofdkantoor Interpol, die zegt dat het uitvaardigen van een arrestatiebevel “niet volgens de regels van de organisatie” zou zijn. Interpol zal dus niet meewerken aan de zaak die tegen Chodorkovski loopt.

Moordaanklacht

De Russische autoriteiten verdenken Chodorkovski, voormalig olietycoon en ooit de rijkste man van Rusland, van betrokkenheid bij de moord op een Siberische burgemeester in 1998. Chodorkovski zat nog tot 2013 in de cel in Rusland wegens belastingontduiking en verduistering en woont sindsdien afwisselend in Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Chodorkovski heeft de aanklachten altijd stellig ontkend en beschouwt ze als politiek gemotiveerd. Hij uit namelijk regelmatig zware kritiek op de regering van Poetin. In december beschuldigde Chodorkovski het Kremlin nog van het voeren van een “suïcidaal” buitenlands beleid, onrechtmatige wetgeving en corrupte rechtbanken. Hij zei dat een revolutie “onvermijdelijk en noodzakelijk” is.

Huurmoordenaars

Volgens de aanklacht is de 52-jarige Chodorkovski betrokken geweest bij de moord op de toenmalige burgemeester van Neftejoegansk Vladimir Petoechov. In die plaats was het oliebedrijf Yukos, waarvan Chodorkovski de eigenaar was, gevestigd. De oliemagnaat zou vanwege een belastingconflict huurmoordenaars de opdracht hebben gegeven Petoechov dood te schieten. Een andere hoge functionaris van Yukos is wel veroordeeld tot 24-jarige gevangenisstraf voor de moord.

Daarnaast wordt Chodorkovski beschuldigd van medeplichtigheid bij de aanslag op zakenman Yevgeny Rybin in 1999. Rybin overleefde de moordpoging, maar een bodyguard niet.

Yukos

Deze week stonden de Russische overheid nog voor de rechtbank in Den Haag vanwege een megaschadevergoeding van 50 miljard dollar, die het Permanente Hof van Arbitrage in de zomer van 2014 oplegde. Volgens het Hof had de Russische overheid Chodorkovski’s oliebedrijf Yukos bewust kapotgemaakt. Rusland ging direct in hoger beroep. Chodorkovski maakt geen financiële aanspraken. Hij deed zijn aandeel Yukos kort voor zijn arrestatie in 2003 over aan zijn partner, die in Israël verblijft.

Lees meer over de rechtszaak van deze week: Russische strijd in Den Haag om een boete van 50 miljard