Zuid-Koreaans personeel weg

Zuid-Korea heeft donderdag de samenwerking met Noord-Korea op het industriecomplex Kaesong in Noord-Korea opgeschort, in reactie op de lancering van een raket door Noord-Korea. Noord-Korea gaf alle Zuid-Koreanen die op het complex werkten de opdracht het land te verlaten en beval het leger het complex over te nemen. Zuid-Korea sloot Kaesong daarop af van water en stroom. Het complex is het enige samenwerkingsverband tussen de twee landen. Zo'n 124 bedrijven uit Zuid-Korea zijn er actief, zij leveren ook de apparatuur. Er werken zo’n 55.000 Noord-Koreanen. Noord-Korea noemt de terugtrekking van de zuiderbuur een „gevaarlijke oorlogsverklaring”. De leiders van de VS, Japan en Zuid-Korea ijveren na de raketlancering voor „krachtige en effectieve” sancties tegen Noord-Korea. De Amerikaanse president Obama en de Zuid-Koreaanse president Park willen ook sancties buiten de Verenigde Naties om. (ANP/Reuters)