Hollande vervangt ministers met oog op verkiezingen

Met de Groenen en evenveel mannen als vrouwen in zijn regering gaat Hollande de verkiezingen van 2017 in.

Met naar verwachting de laatste kabinetswissel van zijn presidentschap heeft François Hollande donderdag een ministersploeg gepresenteerd waarmee hij de campagnes van 2017 ingaat.

Hij verving niet alleen zijn naar de Constitutionele Raad vertrokken minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius door oud-premier Jean-Marc Ayrault, maar hij slaagde er ook in om een deel van de groene partij EELV aan boord te krijgen. Daarmee is de regering volgens het Élysée „verbreed”.

Drie als pragmatische bekendstaande groenen zijn nu op persoonlijke titel bewindspersoon. De EELV stapte in 2014 uit de regering toen Ayrault als premier vervangen werd door de liberalere Manuel Valls. Maar als links door de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2017 wil komen, dan is het zaak als één blok op te treden, redeneren zij. Juist deze week maakte Jean-Luc Mélenchon van de uiterst linkse Parti de Gauche bekend in 2017 zelf kandidaat te zijn. Hij kan 10 procent van de linkse stemmen wegkapen.

EELV-partijleider Emmanuelle Cosse werd meteen uit haar functie gezet toen bleek dat ze het ministerschap van Huisvesting had geaccepteerd. De partij staat op imploderen. Cosse was onlangs nog zeer kritisch over Hollandes antiterreurbeleid.

In ruil voor regeringsdeelname krijgen de groenen een lokaal referendum over een omstreden plan voor een vliegveld bij Nantes. Maar Hollande ontkende „berekenend” te zijn. De nieuwe regering, waar ook de onhandig opererende minister van Cultuur Fleur Pellerin uit verdwenen is, moet de Fransen „verenigen”. De groenen, zei hij, zijn er om te zorgen dat de nieuwe klimaatafspraken worden nageleefd.

Met 19 mannen en evenzoveel vrouwen is het kabinet precies in evenwicht. Daartoe is wel een aantal innovatieve staatssecretariaten gecreëerd: een voor ‘reële gelijkheid’ en een voor ‘hulp aan slachtoffers’.