Economie

Hoe kan het Rotterdamse Groot Handelsgebouw overleven?

Foto: Groot Handelsgebouw

Vandaag komt het Rotterdamse bedrijfsverzamelgebouw Groot Handelsgebouw met jaarcijfers. In 2014 vielen de cijfers tegen door een “lastige kantorenmarkt” en in 2015 zal dat na verwachting niet veel anders zijn. Waar veel kantoren leegstaan, hoopt Groot Handelsgebouw dé ontmoetingsplek voor nationale en internationale ondernemers te zijn.

Het Rotterdamse kantoorbedrijf staat als een van de weinige kantooraanbieders genoteerd op de Amsterdamse beurs Euronext. Drie vragen over het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland:

1. Wat doet het Groot Handelsgebouw precies?

Na de bombardementen van de Rotterdamse binnenstad in de Tweede Wereldoorlog hadden groothandelaren nieuwe ruimtes nodig. Vervolgens werd een groot gebouw neergezet dat moest lijken op het grootste bedrijfsverzamelgebouw ter wereld, The Merchandise Mart in Chicago.

In de jaren die daarop volgden vestigden steeds meer bedrijfjes zich in het gebouw naast Rotterdam Centraal. Nu zitten er volgens het bedrijf zelf meer dan 170 huurders in het gebouw. Onder hen bevinden zich barretjes, kappers, onderzoeksbureaus en zelfs Natuurmonumenten.

2. Hoe gaat het met het bedrijf?

Het gaat de afgelopen jaren niet zo goed met de Rotterdamse kantooraanbieder. De bezettingsgraad loopt al jaren terug, wat gepaard gaat met een flinke terugloop in huurinkomsten:

Volgens onderzoeker Frank Verwoerd van makelaarsorganisatie Dynamis staat de kantorenmarkt onder druk omdat een toenemend aantal mensen op een “nieuwe manier” werkt. Zij blijven thuis of werken in een koffietentje. Daarnaast is er voor kantoorgebouwen veel concurrentie bijgekomen in de vorm van flexibele werkplekken. Verwoerd wijst daarnaast op de concurrentie in de vorm van aanbieders van flexibele werkplekken, zoals The Office Operators, Spaces en Tribes. Dat zijn directe concurrenten van Groot Handelsgebouw.

Ook is een groot deel van het kantoorgebouw van Nationale Nederlanden, dat zich ook vlakbij het centraal station bevindt, leeg komen te staan. Ook in de nabijgelegen kantoren van Robeco en First is ruimte beschikbaar.

Rudolf Bak van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zegt:

“Het totale kantooraanbod in Rotterdam neemt af, maar kantooraanbieders vissen nog steeds in een vijver die zeker niet tot de nok vol zit. Zij moeten met elkaar concurreren om hun panden te vullen”.

Groot Handelsgebouw wilde niets zeggen over hun prestaties, meer of minder recent.

3. Hoe kan het bedrijf er weer bovenop komen?

Liesbeth Kramer van de NVM ziet genoeg potentie in het pand van Groothandels Gebouw. Zij vindt het moeilijk om in te schatten hoe Groothandels Gebouw het de komende tijd zal doen:

“Maar als het gebouw ooit leeg komt te staan, dan kan het voor genoeg andere doeleinden worden gebruikt. De ligging maakt het gebouw namelijk erg interessant voor ondernemers”.

Groothandels Gebouw kwam eerder dit jaar met goed nieuws: het Amerikaanse bedrijf Cambridge Innovation Center zegt haar eerste Europese vestiging in het bedrijfsverzamelingsgebouw te zullen open. CIC zal duizenden vierkante meters van Groothandels Gebouw huren, en wil deze ruimte vervolgens weer doorverhuren aan flexwerkers door te zorgen voor een goede werkomgeving.

De beursnotering staat al een tijd ter discussie - er wordt nauwelijks in gehandeld - en vorig voorjaar leek het ook echt te komen tot een overname. Die mislukte uiteindelijk, omdat een groep grote aandeelhouders tóch brood zag in de exploitatie van het gebouw, maar sindsdien staat de koers wel weer flink hoger dan een jaar geleden. Toch winst.