Hillary Clinton en Bernie Sanders delen steken uit in pittig debat

In een levendig Democratisch debat presenteerde Hillary Clinton zich als de meest geschikte kandidaat die het beleid van president Obama kan voortzetten. Concurrent Bernie Sanders deed zijn best om een wig te drijven tussen de twee politici.

De Democratische kandidaten Bernie Sanders en Hillary Clinton in debat in Milwaukee.
De Democratische kandidaten Bernie Sanders en Hillary Clinton in debat in Milwaukee. Foto Morry Gash / AP

In een beleefd maar stekelig Democratisch debat probeerde Hillary Clinton zich als de meest geschikte kandidaat te presenteren die het beleid van president Obama kan voortzetten. Concurrent Bernie Sanders deed zijn best om de verschillen tussen hen te benadrukken.

Tijd om tanden te laten zien

De ontmoeting in Milwaukee tussen de voormalig minister van Buitenlandse Zaken en haar rivaal Bernie Sanders kwam twee dagen na zijn klinkende overwinning in New Hampshire. Sanders won daar overtuigend met 60,4 procent van de stemmen. Een week eerder won Clinton de eerste electorale krachtmeting in Iowa nipt. Zij moest vanavond haar tanden laten zien om de opmars van de populistische socialist te stuiten.

De Clinton-campagne is enigszins in paniek na deze twee voorverkiezingen, schreef onze correspondent Guus Valk eerder deze week in NRC Media. Valk:

De Clinton-campagne vertoont tekenen van paniek. Met name Bill Clinton zou zich groen en geel ergeren aan de stroperige wintercampagne, die toch een formaliteit had moeten zijn [..] Het grote probleem is alleen niet de organisatie, maar de boodschap. Clintons sterkste argumenten, haar ervaring en haar voordeel tegen een Republikeinse tegenkandidaat, speelden nauwelijks een rol bij kiezers. Clinton paste na de nederlaag daarom haar toon aan. Ze hield een opmerkelijk links betoog, waarin ze zich richtte tegen misstanden in de financiële sector, discriminatie van Afro-Amerikanen en homoseksuelen.

Clinton: ik ga verder waar Obama stopt


Clinton richtte zich vanavond vooral op het doorprikken van de ‘onrealistische plannen’ van haar rivaal zoals zijn plannen om gezondheidszorg te hervormen. Sanders wil dat zorgverzekeraars volledig onder de overheid vallen. Clinton ziet dit als een aanval op Obamacare. Zij wil liever het deel van de bevolking dat nog geen zorgverzekering heeft, helpen die te krijgen.

Hiermee zette Clinton de toon van haar debatoptreden: het benadrukken van de overeenkomsten met Obama. Zij werkte in de jaren negentig al aan hervormingen van het zorgstelsel. Het onderstrepen van haar band met de huidige president zal goed spelen bij het diverse nationale Democratische publiek. Beter dan in het overwegend blanke Iowa en New Hampshire. Toen Sanders haar aanviel op het feit dat haar campagne grote donaties in ontvangst heeft genomen van Wall Street, was de voormalige minister er snel bij om te benadrukken dat ook de president in 2008 en 2012 geld van die belangengroep kreeg. Maar dat hij desondanks na de recessie regelgeving invoerde om de macht van Wall Street in te perken.

Het feit dat Clinton haar banden met Obama onderstreepte, heeft te maken met de Afrikaans-Amerikaanse en latino-kiezers in de staten Nevada en South Carolina waar later deze maand voorverkiezingen plaatsvinden.

Twitter avatar joanwalsh Joan Walsh “That is for one reason: South Carolina.” Jeff Zeleny on why Clinton defended Obama. C’mon Jeff. ONE reason? Maybe she likes him.

Clinton wilde Sanders verwonden met buitenlandervaring

Sanders viel ook in dit debat Clinton aan op haar stem in 2002 vóór de invasie van Irak, waar de senator tegen was. Clinton diende hem van sterke repliek. Obama stemde ook anders dan zij, maar had toch het vertrouwen om Clinton te vragen als minister van Buitenlandse Zaken. Daarnaast heeft een verkeerde stem meer dan veertien jaar geleden niks te maken met hoe je nu IS moet aanpakken, vond Clinton.

In het verlengde hiervan probeerde Clinton haar concurrent te verwonden door zijn zwakke plek aan te vallen: buitenlandbeleid. Toen de senator uit Vermont haar lovende woorden voor oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger aanhaalde - die in Sanders ogen een verwoestende kracht in de wereld was door zijn betrokkenheid in de oorlog in Vietnam en omliggende landen - lukte het Clinton om de aanval te weerkaatsen. “Ik kan met trots zeggen dat Kissinger geen vriend van mij is”, zei Sanders over het feit dat Clinton advies van hem had gekregen.

“Kissinger’s actions in Cambodia created the instability that allowed Pol Pot and the Khmer Rouge to come in and butcher 3 million people — one of the worst genocides in the history of the world. So count me in as someone who will not be listening to Henry Kissinger.”

Maar naar wie luistert Bernie Sanders dan wel, vroeg Clinton zich hardop af. “Ik ken journalisten die jou hebben gevraagd naar wie je luistert voor advies over buitenlandbeleid. We wachten nog steeds op antwoord.” In het debat vanavond probeerde Clinton te laten zien dat zij presidentieel was. Zij probeerde zaken als de hervorming van het Amerikaanse justitiële systeem, discriminatie van Afrikaans-Amerikaanse gemeenschappen en bijstand breder te trekken naar het hele Amerikaanse volk.

Sanders en Clinton debatteren over het zorgsysteem:

Vrouwen in de hel

Maar Clinton had het niet makkelijk in dit debat. Zo kwam de controversiële uitspraak van voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, in New Hampshire aan bod. Die zei daar dat voor vrouwen die elkaar niet steunen - dus niet op Hillary stemmen - “een speciaal plekje in de hel” gereserveerd is. Een pijnlijke soundbite voor Clinton die al niet lekker ligt bij jonge kiezers.

Inhakend op Clintons pogingen om in New Hampshire vrouwelijke kiezers bang te maken, kon Sanders zich presenteren als de kandidaat die alle soorten kiezers omarmt.

“We vechten om elke stem die we kunnen krijgen. Van vrouwen, mannen, hetero’s, LGBT, Afro-Amerikanen, latino’s, Aziatische Amerikanen. Wij willen Amerika achter plannen krijgen die de arbeiders en middenklasse ten goede komen.”

Ervaring vs. juiste beslissingen

Sanders was scherper en snediger in dit zesde Democratische debat. Nadat Clinton aangaf dat zij als president jaarlijks 100 miljard dollar meer zou uitgeven om federale diensten uit te bouwen, bijvoorbeeld voor het zorgstelsel. In zijn reactie benadrukte de senator dat zijn tegenstander “nog lang niet in het Witte Huis” zit.

Hun optreden vannacht liet zien dat de strijd tussen Sanders en Clinton na New Hampshire op scherp is gezet. Wat vooral opviel is dat de discussie zich met onderwerpen als Irak vooral richtte op de vraag of ervaring of juist het nemen van de juiste beslissing het belangrijkst is bij het kiezen van een nieuwe president.