Grieken krijgen drie maanden voor aanpak grenscontroles

Mocht het niet lukken binnen die tijd, dan wordt het land tijdelijk uit de Schengenzone gezet.

Vluchtelingen steken de Grieks-Macedonische grens over.
Vluchtelingen steken de Grieks-Macedonische grens over. Foto: Boris Grdanoski / AP

Griekenland krijgt drie maanden om de problemen met de grenscontroles aan te pakken. Dat heeft de Europese Raad vrijdag besloten, zo meldt Reuters. Als het land hier niet in slaagt binnen die termijn, zal het voor twee jaar uit de Schengenzone worden gezet.

Het voorstel van de Europese Commissie werd vrijdag door de Europese Raad - bestaande uit de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU‑lidstaten - aangenomen, ondanks weerstand van Athene. Het voorstel houdt in dat Griekenland drie maanden de tijd krijgt om vijftig aanbevelingen te implementeren die moeten leiden tot betere grenscontroles.

Als Griekenland tijdelijk uit de Schengenzone wordt geplaatst, zou dat een niet eerder vertoonde maatregel zijn. EU-diplomaten lieten weten dat de maatregel niet is bedoeld om Griekenland te isoleren of te stigmatiseren, maar dat het gaat om het beschermen van grenscontroles in andere Europese landen, zoals die tussen Duitsland en Oostenrijk.

De EU dreigde al langer Griekenland uit de Schengenzone te zetten. Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning betekent dit in de praktijk dat “er weer strengere paspoortcontroles zullen komen op vluchten uit Griekenland en op de veerboten tussen Griekenland en Italië”:

Tegenstrijdige signalen

Volgens De Koning heeft de EU de afgelopen maanden tegenstrijdige signalen uitgezonden met betrekking tot de rol van Griekenland in de vluchtelingencrisis:

“Enerzijds wordt met het vragen van NAVO-steun erkend dat hulp nodig is om het probleem op te lossen. Anderzijds wordt Griekenland met deze nieuwe maatregel onder druk gezet.”

Nog steeds 22 % niet geregistreerd

Uit een recent rapport van de Commissie blijkt dat ondanks enkele positieve ontwikkelingen, Griekenland nog veel werk moet verzetten. Zo werd in Griekenland in september 2015 slechts bij 8 procent van de vluchtelingen vingerafdrukken afgenomen. Afgelopen januari lag dit percentage op 78. De Koning:

“Dit betekent dat nog steeds meer dan eenvijfde van de vluchtelingen ongeregistreerd Europa binnenkomt. Dit verhoogt onder meer de kans op jihadisme in Europa.”