Opinie

Gespreksstof. De week waarin ik mij verwonderde over hoe we in Nederland met elkaar omgaan

Het was een week waarin ik mij opnieuw verwonderde over de manier waarop we met zijn allen met elkaar omgaan in dit land dat ik intussen ruim vijf jaar ook het mijne noem.

Goedemorgen NRC-lezer, het was een week waarin ik mij opnieuw verwonderde over de manier waarop we met zijn allen met elkaar omgaan in dit land dat ik intussen ruim vijf jaar ook het mijne noem.

Om te beginnen was er natuurlijk alweer Geert Wilders. Die zei tegen journalisten in de Tweede Kamer dat Spekman hem demoniseert. ‘Als de kogel van links komt weet heel Nederland dat aan de zijkant de letters PvdA staan geschreven’, aldus de PVV-leider in een duidelijke verwijzing naar Pim Fortuyn.

Wilders reageerde daarmee op Hans Spekman, de voorzitter van de jarige PvdA, die in een interview met NRC-collega Thijs Niemantsverdriet had gezegd dat het optreden van Wilders de democratie en de rechtsstaat in het gedrang brengt.

Emilie van Outeren vroeg zich overigens af of die aanval van Spekman op Wilders wel werkt.

De meest wijze woorden van de week werden uitgesproken door vice-premier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Die beschreef dinsdag op zijn Facebook-pagina hoe hij soms bejegend wordt op sociale media. Je valt steil achterover van wat de man naar het hoofd geslingerd krijgt. Hier vindt u de volledige post van Asscher. Hoogstaande verwijten over ‘ASS cher’ en ‘aSScher’ dus.

Asschers woorden waren nog aan het nagalmen of een van zijn partijgenoten, de voorzitter van de PvdA in Katwijk, besloot dat de tijd gekomen was voor zijn fifteen minutes of fame. Hij wenste Geert Wilders op Twitter een hartaanval toe, of een kogel. Enkele uren later was hij geen voorzitter meer. Gelukkig maar.

En tot slot een andere manier van omgaan met elkaar. Op het eerste Nederlandse Correspondents’ Dinner nam Rutte zichzelf en de media op de hak. Neen, NRC kocht geen tafel omdat ik beducht ben voor de ongezonde collusie tussen pers en politiek, maar tv-recensent Hans Beerekamp keek wél tv. Rutte waant zich even Amerikaan, schreef hij.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.