FIFA-topman Jérôme Valcke voor twaalf jaar geschorst

Hij mag gedurende die periode aan geen enkele “voetbalgerelateerde activiteit” deelnemen.

Valcke gold bijna tien jaar lang als de rechterhand van Sepp Blater, de voormalige voorzitter van FIFA.
Valcke gold bijna tien jaar lang als de rechterhand van Sepp Blater, de voormalige voorzitter van FIFA. Foto: Felipe Dana / AP

Jérôme Valcke, voormalig secretaris-generaal van de FIFA, is door de wereldvoetbalbond voor twaalf jaar geschorst. De Fransman mag gedurende die periode aan geen enkele “voetbalgerelateerde activiteit” deelnemen, zo meldt Reuters.

De ethische commissie van de FIFA acht Valcke schuldig aan het voor persoonlijke doeleinden gebruiken van vliegtuigen, het vernietigen van belastend bewijs en de verkoop van televisierechten van het WK 2014. Daarnaast zou hij gratis kaarten beschikbaar hebben gesteld aan een medewerker van een sportmarketingbedrijf waar FIFA mee samenwerkte, die de tickets vervolgens voor veel geld doorverkocht.

Eerder al ontslagen

Valcke gold bijna tien jaar lang als de rechterhand van Sepp Blater, de voormalige voorzitter van FIFA. De 55-jarige Fransman werd vorig maand al door de FIFA ontslagen, nadat hij vorig jaar september al op non-actief werd gesteld.

De ethische commissie stelde vorige maand nog een schorsing van negen jaar voor. De twaalfjarige schorsing die Valcke uiteindelijk kreeg, is vier jaar langer dan de achtjarige schorsingen die FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini eerder kregen opgelegd. Zowel Platini, Blatter als de FIFA gingen tegen deze straf in beroep.