EU wil biljet van 500 euro uit roulatie vanwege terrorisme

De biljetten van hoge waarde zijn populair bij criminelen en terroristen, bleek vorige zomer uit onderzoek van Europol.

Afbeelding: ECB

De lidstaten van de Europese Unie willen het 500 euro-biljet mogelijk in de ban, omdat terroristen hiermee hun activiteiten makkelijk financieren. Dat liet eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag weten na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Financiën in Brussel.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem Asked Commission to engage with #ECB to consider possible measures regarding high denomination notes, in particular 500 euro note #EU2016NL

De biljetten van hoge waarde zijn vooral populair bij criminelen en terroristen, schreef Europol vorige zomer. Biljetten van 500 euro maken zo’n 30 procent uit van de totale waarde van alle biljetten die in omloop zijn, terwijl er in het gewone betaalverkeer vrijwel nooit mee betaald wordt.

De Europese Commissie overlegt nu met de Europese Centrale Bank, die gaat over het uit omloop nemen van biljetten. Voor 1 mei moet er een beslissing worden genomen, als het aan de ministers ligt.

In de strijd tegen financiering van terrorisme willen de lidstaten verder contante betalingen van hoge bedragen beperken. Nu mag al niet meer dan 10.000 euro in contanten over de grens worden vervoerd. Gekeken wordt of het verzenden per post ook beperkt kan worden, en of autoriteiten bij lagere bedragen of voorwerpen van hoge waarde ook al mogen ingrijpen, als er sprake lijkt te zijn van criminele activiteiten.