Duizend bruiloftsgasten? Heel normaal

Drie nieuwe partyzalen van Turkse ondernemers, Turkse fotografen, visagisten, muzikanten en een Turkse limo-service. Rotterdam is hard op weg de hoofdstad van de Turkse bruiloft te worden.

Foto Özturk/Mediamem
Foto Özturk/Mediamem Foto Özturk Foto Video

Met vaste hand trekt Kubra Nur (20) een zilver lijntje boven het oog van Seda Korkmaz. Seda knippert even met haar lange zwarte wimpers, die net zijn opgeplakt. „Het is heel subtiel”, vindt de visagiste. Ze pakt haar kwast en poedert nog wat verder. Naast haar legt haar zus Ümmü Doga, eigenaar van de Rotterdamse salon, de laatste hand aan de make-up van bruid Zemzem Konuk. Haar derde bruid vandaag. Het is tien uur in de ochtend. „Op zaterdag beginnen we altijd om 6 uur”, vertelt ze poederend.

Twee stoelen verderop zit de 29-jarige Demet uit Rotterdam in haar bruidsjurk. Haar make-up is klaar, haarstyliste Meltem Yilmaz (37) prikt vakkundig wat nephaar vast. Naast haar staat de 24-jarige Ulkuhan – met een strak gezichtje – voor de spiegel in haar indrukwekkende jurk te draaien. Ze is vanmorgen vroeg uit het Gelderse Ede vertrokken.

Vanavond zullen duizend gasten haar bewonderen. Normale aantallen voor een Turkse bruiloft. De families nodigen traditiegetrouw ‘iedereen’ uit - van de oud-collega’s van opa tot de verre neef in Duitsland. De zenuwen van de bruidjes op deze zaterdagochtend zijn wel te verklaren.

Liefdesverhalen

Visagisten en haarstylisten zijn niet de enigen in Rotterdam die brood zien in de trouwgraage Turken. Ook Sümeyye (25) en Hüseyin Tatci (27) , het stel achter Totallylove Photography (60.000 volgers op Instagram) timmeren flink aan de weg. Twee jaar geleden begonnen en nu elk weekend ergens op een bruiloft te vinden. „We worden in Rotterdam zelfs op straat herkend”, vertelt Sümeyye die zelf vroeger „meer van de selfies dan van de fotografie was.” Maar haar echtgenoot leerde haar de fijne kneepjes en nu fotograferen ze samen. Door de week geeft ze economie op een middelbare school. Hüseyin is opgeleid als industrieel ontwerper. De liefde die ze voor elkaar voelen, vertalen ze in hun werk, klinkt het poëtisch. En met succes: ook bij hen zitten de weekenden van 2016 zo goed als vol. Sümeyye: „We laten ons paartjes zo min mogelijk poseren, We zijn zelf een modern jong stel en dat zijn ons klanten ook.”

Een ander begrip is Serdar Oztürk (32.000 volgers op Instagram). In het dagelijks leven is hij beveiliger, in het weekend fotografeert en filmt hij. Met name zijn ‘asktanhikayeler’, zijn liefdesverhalen zijn populair.

Bruidsparen die elkaar – met de skyline van Rotterdam als achtergrond – in de armen vallen. Een bruid die dromerig op het ss Rotterdam naar het water staart. De bruidegom die lief haar hand kust. Een timelapse van de Rotterdamse lucht. De Turkse muziek maakt het geheel compleet. Oztürk regisseert en monteert. Hij legt de liefde vast, vertelt hij.

Hij volgt het bruidspaar de hele dag. De entree van de bruid, de tranen van de moeders, de openingsdans, het opspelden van het goud. De dansen van de bruidegom en vrienden later op de avond. Alles legt hij op video vast, belangrijk voor de familie in Turkije en het nageslacht. „Daar doe je het voor.”

Ondernemen in het bloed

De Turkse Rotterdammer met de vlotte babbel doet meer. Hij wijst zijn paren de weg in de Rotterdamse trouwindustrie. Zijn mobieltje staat vol met nummers van muzikanten, davulspelers, die de bruid traditiegetrouw ophalen bij het ouderlijk huis, taartenbakkers, bloemisten. Allemaal Turken. „Ondernemen zit ons bloed hé. Je komt al snel in Rotterdam terecht wanneer je gaat trouwen. De top zit hier.”

Niet gek: de Turkse gemeenschap is met bijna 23.000 man groter dan in Den Haag en Amsterdam.

Oztürk kiest zijn bruiloften zorgvuldig. Dagelijks moet hij nee verkopen. „Weet je, ze bellen mij voordat de vader van de bruid om de hand wordt gevraagd. Ik heb stellen die de datum verzetten, omdat ik niet kan.”

De tijd dat de Rotterdamse Turken voor het feest naar Den Haag moesten uitwijken is verleden tijd. Vorig jaar openden maar liefst drie partycentra, gerund door Turken de deuren. Diva, het gerenoveerde Melody en Het Paleis in de Spaanse Polder. Enorme zalen met plaats voor duizend gasten en meer.

„Er zijn gemiddeld elke weekend zo’n vijf, zes Turkse bruiloften in de regio Rotterdam. Lange tijd was Den Haag de stad voor de bruiloft, daar had je de grote zalen. Nu is het Rotterdam”, zegt Ozgür Bagiran, directeur van het Paleis.

Elke zaal gezien

Bagiran kent de Turkse trouwscene in Nederland als geen ander. Jarenlang was hij drummer in een Turkse band en speelde op bruiloften en partijen door heel Europa. „Ik heb bijna elke mogelijke zaal wel gezien.” Hij lacht. De zalen zijn de afgelopen twintig jaar veranderd. „We zijn als Turken begonnen in voormalige gymzalen, met papieren kleedjes en plastic stoelen.”

Hoe anders het is nu. Het Paleis doet zijn naam eer aan met de 43 kroonluchters en 1500 m2 feestruimte, de sjiek gedekte tafels. De rode trap, waar de bruid haar entree kan maken, de gouden ornamenten en als topstuk de ‘tronen’ voor de bruid en de bruidegom. Trots laat de directeur de belichting zien. Met een draai aan de knop kleurt de zaal lichtroze, lichtblauw. Er is zelfs een speciale ruimte voor de kinderen – compleet met grote tv en vier playstations. Het Paleis zorgt tijdens het feest voor nanny’s. Kosten noch moeite zijn gespaard. Een investering van ruim 3 miljoen euro, zegt Bagiran. De Turkse investeerder gelooft in het huwelijk. „De bruiloften worden steeds luxer. Er wordt binnen de gemeenschap ook veel naar elkaar gekeken. Als Pietje dit doet, dan wil Hans het ook.”

Eigenaar Ahmet Karaaslan van Rotterdam Limo, dat vier limousines heeft rondrijden, is blij met de nieuwe zalen. Hij en zijn vier broers met wie hij de zaak runt, hebben het in de weekenden nog drukker gekregen. „Tot vorig jaar was het zo moeilijk om een vergunning voor een partycentrum te krijgen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat zelf ook geprobeerd heb. Maar zonder succes. Ik heb uiteindelijk maar in vastgoed in Turkije geïnvesteerd. Maar ik ben blij dat de gemeente tot inkeer is gekomen.”

Lange dag

In Delfshaven staat bruidje Zemzem met sluier, make-up en joggingbroek even buiten een sigaretje te roken. Het belooft een lange dag te worden. De fotoshoot, het feest. Ruim 1.500 gasten. „De hele dag kost mijn schoonouders zo’n 15.000 euro. En dan reken ik het nieuwe appartement en de complete inrichting nog niet mee.” Een schaterlach. „Tja, dat is bij ons de traditie. Mijn Nederlandse collega’s waren al jaloers. Ze willen nu ook met een Turk trouwen.”